Domácí sýr s okurkami, koprem a česnekem - postup přípravy
Máte rádi přírodní sýr? Až vyzkoušíte ten domácí, budete naprosto nadšení! Je velmi chutný a jeho příprava není nijak zvlášť složitá. Na základní sýrovou hmotu v podstatě potřebujete jen dvě základní ingredience.
Ingredience
Začněte tím, že si gázu rozprostřete na hrnec, vlijete do ní kefír a ten promícháte spolu se zakysanou smetanou.
Následně směs důkladně svažte na vrchu a zavěste nad hrnec na jednu až dvě hodiny.
Po uplynutí doby umístěte tvořící se sýr do hrnce s cedníkem a zatěžkejte jej nějakým závažím. Takto sýrovou hmotu chlaďte v lednici asi jeden až dva dny.
Až uplyne den až dva, vyjměte sýr z lednice, odstraňte závaží i gázu a hmotu smíchejte v míse s najemno strouhanými okurkami, nasekaným koprem a prolisovanými česnekovými stroužky. Také sýr ochuťte dle libosti solí a mletým pepřem. Zjemnit jej můžete olivovým olejem.
Na pokrmu si pochutnejte třeba s čerstvým chlebem anebo bagetkou. Hodit se bude k porci i čerstvá zelenina typu rajče, paprika a podobně.
Domácí sýr uchovávejte zcela určitě v chladničce do další konzumace.
Pokud vás nezaujala kombinace surovin z výše uvedeného receptu, určitě je můžete upravit dle svého. Do domácího sýra se například skvěle hodí i jemně nasekaná chilli paprička, černé i zelené olivy, sušená rajčata či čerstvý koriandr, bazalka a pažitka. Na výběr je vskutku mnoho možností!