Cuketa smažená v sýrovém těstíčku - postup přípravy
Cuketa je velmi populární zeleninou. Zatímco na jihu se spíše griluje a podává se jako zeleninová příloha, tak u nás v ČR známe hlavně její smaženou verzi. Obalovat ji nemusíme jenom v trojobalu, jelikož jsou i jiné možnosti. Třeba v podobě chutného těstíčka.
Ingredience
Základ je velmi jednoduchý. Je to cuketa, kterou je potřeba oloupat a následně nakrájet na spíše tenká kolečka. Ta se vloží do mísy a přidá se k nim sůl. Díky tomu se cuketa nejenom ochutí, ale také pustí přebytečnou vodu.
Když cuketa odpočívá v míse, je čas na těstíčko. Jeho základem jsou vejce a opět trocha soli. Vše se důkladně vyšlehá v základ. K němu se následně přidává zakysaná smetana. A opět dojde k zamíchání. Následující surovinou je mouka, nezbytná pro zahuštění.
Výsledkem je jemné těstíčko, do kterého se ve finální fázi přidává ještě nastrouhaný sýr. Vše se dokladně promíchá v jednotnou hmotu, která bude mít tužší konzistenci. Ta je už připravena na obalování cuket. Kromě této směsi se také obalují v mouce, kterou je třeba si připravit.
Samotné obalování jednotlivých posolených a osušených plátků je velmi jednoduché. Nejprve kolečko cukety zamíří do mísy s moukou a následně se vloží do těstíčka, které by k cuketě mělo dokonale přilnout. Takto připravená obalená cuketa se vloží na pánev s horkým olejem.
Postupně se takto obalují všechny ostatní plátky, které následně zamíří na rozpálenou pánev s dostatečnou vrstvou oleje. Smažení by mělo probíhat několik minut takzvaně do zlatova. Následně se plátky osmažené cukety vyndají a dají se okapat na papírové kuchyňské utěrky, které z nich vytáhnou přebytečný olej.
Když je smažená cuketa hotová, lze ji podávat. Možné je vytvořit z ní hlavní jídlo, například s populárním bramborem a majonézou. Stejně tak je ale možné využít smaženou cuketu v sýrovém těstíčku jenom jako lahodnou chuťovku a dát si ji například s dipem. Dobře se hodí tvarohový, bylinkový, nebo například dip z česneku. Fantazii se ale meze nekladou.