Domácí limonáda z pomeranče, melounu či okurky - postup přípravy
Domácí limonády jsou na vzestupu. Jsou zdravé, chutné a přitom není vůbec těžké je připravit. Přinášíme vám trojici receptů na ty nejlepší a nejvoňavější domácí limonády.
Limonáda z pomeranče a citrónu
Okurková limonáda
Limonáda z vodního melounu
Limonáda z pomeranče a citrónu
V hrnci přiveďte k varu vodu a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu. Přidejte cukr a míchejte, dokud se všechny krystalky nerozpustí.
Ostrouhejte kůru z jednoho celého citrónu a z poloviny pomeranče. Dejte pozor, abyste nestrouhli do bílé části, která je hořká a zkazila by vám výslednou chuť nápoje. Kůru přidejte do oslazené vody a promíchejte.
Z citrónu i pomeranče vymačkejte šťávu (půjde to lépe, když před rozkrojením oba plody rukou poválíte po stole, dokud nezměkne) a slijte ji do oslazené vody.
Znovu promíchejte.
Výslednou směs přelijte do plastové láhve a vložte do lednice chladit alespoň na 2 hodiny, aby kůra uvolnila svou vůni a všechny příchuti se dobře proležely.
Vychlazenou limonádu slijte přes sítko do karafy a podávejte s plátkem citrónu a lístkem čerstvé máty.
Okurková limonáda
Oloupejte okurku a nakrájejte ji na menší kousky. Vložte je do mixéru, přidejte vodu, šťávu z jednoho citrónu, med (případně agávový sirup) a pár čerstvých lístků máty a vše dobře rozmixujte.
Rozmixované pyré přeceďte přes jemné síto (anebo jej nechte tak, jak je, podle vaší chuti).
Do sklenic vložte pár kostek ledu, přidejte pár koleček citrónu a okurky a zalijte rozmixovanou limonádou. Ozdobte lístky máty a podávejte.
Limonáda z vodního melounu
Meloun nakrájejte na menší kostky a odstraňte z něho semínka. Smíchejte melou s citrónovou šťávou, rozmixujte a sceďte přes sítko či přes plátno. Pokud chcete, přidejte podle chuti třtinový cukr. Do sklenic vložte pár kostek ledu, přidejte melounový koncentrát a zřeďte vodou.