Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí limonáda z pomeranče, melounu či okurky

Domácí limonáda z pomeranče, melounu či okurky - postup přípravy

Domácí limonády jsou na vzestupu. Jsou zdravé, chutné a přitom není vůbec těžké je připravit. Přinášíme vám trojici receptů na ty nejlepší a nejvoňavější domácí limonády.

Ingredience pro:
1 porce

Limonáda z pomeranče a citrónu

Okurková limonáda

Limonáda z vodního melounu

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Limonáda z pomeranče a citrónu




V hrnci přiveďte k varu vodu a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu. Přidejte cukr a míchejte, dokud se všechny krystalky nerozpustí.

Ostrouhejte kůru z jednoho celého citrónu a z poloviny pomeranče. Dejte pozor, abyste nestrouhli do bílé části, která je hořká a zkazila by vám výslednou chuť nápoje. Kůru přidejte do oslazené vody a promíchejte.

Z citrónu i pomeranče vymačkejte šťávu (půjde to lépe, když před rozkrojením oba plody rukou poválíte po stole, dokud nezměkne) a slijte ji do oslazené vody.

Znovu promíchejte.

Výslednou směs přelijte do plastové láhve a vložte do lednice chladit alespoň na 2 hodiny, aby kůra uvolnila svou vůni a všechny příchuti se dobře proležely.

Vychlazenou limonádu slijte přes sítko do karafy a podávejte s plátkem citrónu a lístkem čerstvé máty.

Okurková limonáda

Oloupejte okurku a nakrájejte ji na menší kousky. Vložte je do mixéru, přidejte vodu, šťávu z jednoho citrónu, med (případně agávový sirup) a pár čerstvých lístků máty a vše dobře rozmixujte.

Rozmixované pyré přeceďte přes jemné síto (anebo jej nechte tak, jak je, podle vaší chuti).

Do sklenic vložte pár kostek ledu, přidejte pár koleček citrónu a okurky a zalijte rozmixovanou limonádou. Ozdobte lístky máty a podávejte.

Limonáda z vodního melounu

Meloun nakrájejte na menší kostky a odstraňte z něho semínka. Smíchejte melou s citrónovou šťávou, rozmixujte a sceďte přes sítko či přes plátno. Pokud chcete, přidejte podle chuti třtinový cukr. Do sklenic vložte pár kostek ledu, přidejte melounový koncentrát a zřeďte vodou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů