Čtverce z listového těsta se smaženými jablky a vařenou smetanou - postup přípravy
Listové těsto je zázračná surovina. Můžete ho koupit v obchodě a doma dozdobit jakoukoliv lahodnou surovinou a získáte neuvěřitelně chutné dezerty, které vypadají jako z dílny mistra cukráře. Pochlubte se svým uměním a připravte přátelům neuvěřitelně snadné, zato však božské čtverce plněné jablky a smetanovým krémem.
Ingredience
Listové těsto rozprostřete na pracovní plochu a vlnitým rádýlkem (případně kráječem na pizzu) ho rozkrájejte na 12 velkých čtverců. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, povrch pomažte mlékem a vložte do trouby péct při 180 °C po dobu 20 minut.
Čtverce se během pečení nafouknou do výšky. Nechte je vychladnout a ostrým nožem každý čtverec podélně rozkrojte.
Umyjte jablka, oloupejte z nich slupku, zbavte je jadřinců a pokrájejte dužninu na malé kostičky.
Na kamnech rozehřejte pánev s 50 gramy másla a vhoďte na ně pokrájená jablka, která smažte, dokud nezezlátnou a nezprůhlední. Během smažení k nim přisypejte cukr a skořici a důkladně promíchejte.
Smažená jablka rozdělte na spodní polovinu rozpůlených čtverců.
Do mísy nalijte smetanu, přidejte cukr a elektrickým šlehačem ji vyšlehejte do polotuhé pěny. K té pak přidejte vařenou smetanu či vanilkový pudink a pokračujte ve šlehání tak dlouho, dokud nezískáte jednolitou směs.
Smetanový krém naplňte do zdobicího sáčku a vytvořte z nich vrstvu vlnovek na jablečné směsi na každém listovém čtverci. Na krém pak položte vrchní část rozkrojeného čtverce.
Hotové listové „sendviče“ vyrovnejte na tác a přes sítko je zasypejte moučkovým cukrem.
Podávejte s velikou chutí a se šálkem voňavého čaje nebo kávy.
Dobrou chuť.