Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dort Montzaneasca s meruňkovým krémem, bílkovou polevou a strouhanou čokoládou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Dort Montzaneasca s meruňkovým krémem, bílkovou polevou a strouhanou čokoládou - postup přípravy

Nezapomenutelný dort plný chutí a vůní, které se vzájemně mísí v dokonalé symfonii. Vláčné těsto se snoubí se sladkým meruňkovým džemem a s pikantní vůní rumu. To vše korunuje nádherná sněhová čepice z bílkového sněhu sypaného strouhanou čokoládou. Tento dezert ozdobí i slavnostní stůl a potěší i ty největší gurmány.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Náplň

Poleva

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Do hluboké mísy vložte hladkou mouku a prášek do pečiva a obojí dobře promíchejte. V jiné misce smíchejte tři žloutky s cukrem a vyšlehejte je šlehačem do jemné pěny. Přidejte sádlo a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte homogenní konzistenci. Nakonec do směsi prosejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a zadělejte těsto. Během hnětení přilévejte ke směsi smetanu tak, abyste získali měkké, ale pevné a soudržné těsto.

2. KROK

Těsto rozdělte na tři části, přičemž dvě z nich budou stejně velké a jedna o něco větší. Všechny tři vyválejte do obdélníku velikosti plechu na pečení, po celé ploše je propíchejte vidličkou a vložte do trouby péct na 180 °C dozlatova.

3. KROK

Dva stejné pláty těsta ořízněte tak, aby měly stejnou velikost a rovné okraje. Velký plát rozkrájejte či rozlámejte na kousky, které spolu s odřezanými okraji dvou ostatních korpusů vložte do mísy a zalijte rumem.

4. KROK

Mezitím smíchejte v kastrůlku 2 lžíce kakaa s 3 lžícemi cukru a 2 lžícemi vody, postavte na kamna a přiveďte k varu. Povařte asi 2 minuty, promíchejte a nalijte směs na rozdrcené kusy korpusu v míse. Utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a obojí přidejte ke kouskům korpusu. Vše důkladně promíchejte.

5. KROK

Vložte na tác jeden plát korpusu, potřete ho meruňkovým džemem a navršte na něj náplň z lámaného těsta. Důkladně jej vyrovnejte po celé ploše. Druhý plát korpusu rovněž potřete meruňkovým džemem a položte ho džemem dolů na vrstvu náplně.

6. KROK

Bílky nalijte do misky a postavte je nad parní lázeň. Přidejte 25 gramů cukru a obojí vyšlehejte za mírného zahřívání do tuhé pěny. Tu pak rozetřete na povrch celého dortu do bohaté, rovnoměrné vrstvy. Hotový dort dejte do lednice alespoň přes noc, lépe na 24 hodin. Těsně před podáváním jeho povrch posypejte strouhanou čokoládou nebo prosátým kakaovým práškem (případně jakýmkoliv jiným cukrářským zdobením). 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů