Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Proslulý dort Castella v čoko-vanilkové verzi s čokoládovými chipsy

1,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 75 minut

Proslulý dort Castella v čoko-vanilkové verzi s čokoládovými chipsy - postup přípravy

Pěnový dort Castella je stále populárnější. Není obtížný na přípravu, skládá se z několika málo obyčejných surovin, ale jeho struktura je tak unikátní, že se jí nic nevyrovná. Dnes si připravíme dvoubarevnou čoko-vanilkovou verzi tohoto proslulého moučníku, který je sypaný báječnými čokoládovými chipsy.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do misky nalijte smetanu a přidejte k ní rostlinný olej. Přes jemné sítko prosejte do směsi hladkou mouku. Následně vše velmi dobře promíchejte metličkou a zapracujte do jednolité směsi. Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky na chvilku odložte stranou a žloutky po jednom přidávejte do směsi mléka a mouky a každý pečlivě vmíchejte. Výsledkem by mělo být poměrně tekuté těsto. Část těsta odlijte do zvláštní misky a prosejte do ní kakao. Vmíchejte ho do těsta tak, abyste získali hladkou a lesklou čokoládovou hmotu. Do světlé části zamíchejte vanilkovou pastu. Těsto na chvilku odložte stranou a připravte sněhovou hmotu.

2. KROK

Do hluboké mísy vlijte oddělené vaječné bílky. Přidejte k nim čtvrt čajové lžičky soli a trochu čerstvě vymačkané šťávy z citrónu nebo limetky. Elektrickým šlehačem začněte šlehat bílky na vysoké obrátky a v průběhu toho v několika fázích přisypejte do směsi také cukr. Šlehejte bílky tak dlouho, dokud nezískáte jemnou pěnu, která po vytažení metličky zanechává měkké špičky.

3. KROK

Nechte troubu rozehřát na teplotu 160 °C. Polovinu umíchaného sněhu stěrkou jemně vmíchejte do světlé vanilkové směsi. Druhou polovinu vmíchejte do čokoládové poloviny těsta. Připravte si dortovou formu s odnímatelnými bočnicemi a vnitřní část vyložte pečicím papírem. Do formy vlijte nejprve tmavé těsto a s pomocí zdobicího sáčku na něj navršte světlé těsto. Vezměte vařečku z druhé strany a zapíchejte ji do budoucího dortu tak, abyste povytáhli ze dna tmavou hmotu.

4. KROK

Povrch dortu posypejte čokoládovými chipsy dle libosti. Formu zvenčí obalte alobalem a vložte ji do pekáčku s vyššími stěnami, do kterého následně nalijte horkou vodu. Vše vložte do rozehřáté trouby a nechte dort péct asi 75 minut. Po dopečení dort Castella vyndejte z trouby a s pomocí pečicího papíru jej vyjměte z formy na mřížku. Po vychladnutí sloupněte dolů pečicí papír, nakrájejte na kousky a podávejte.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů