Báječná bábovka z červené řepy s čokoládovou polevou - postup přípravy
Zelenina nemusí být nudná. O mrkvových zákuscích už jste určitě slyšeli, napadlo vás ale někdy upéct moučník i z jiných druhů zeleniny? Kupříkladu červená řepa nabízí ještě mnohem lepší chuť a vláčnější konzistenci, je velmi levná a přitom extrémně zdravá. Upečte své rodině tento unikátní dezert. Uvidíte, že zmizí do posledního drobečku.
Těsto
Poleva
Červenou řepu vložte do hrnce, zalijte ji vroucí vodou a na kamnech ji vařte na středním ohni pod pokličkou, dokud úplně nezměkne. Poté hlízy oloupejte a očistěte od zbytků kořenů. Očištěnou dužninu pak nakrájejte na plátky a vložte je do hluboké mísy. Vyklepněte k nim tři vajíčka, zasypejte je cukrem a tyčovým mixérem vše rozmixujte do hladkého a jednolitého pyré světle růžové barvy.
Do mísy k řepnému pyré pak přilijte skleničku mléka a půl skleničky rostlinného oleje a pokračujte v mixování, dokud obě tekutiny do pyré důkladně nezapracujete. Přes jemné sítko pak do směsi prosejte hladkou mouku, přidejte jeden balíček vanilkového cukru a jeden balíček prášku do pečiva a metličkou míchejte, dokud nezískáte hladkou a homogenní směs.
Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte rozpuštěným máslem a vysypejte jednou lžící hladké mouky, kterou s pomocí třesení a klepání donuťte obalit všechny stěny misky. Do takto připravené formy vlijte červené těsto, uhlaďte ho na povrchu špachtlí a formou několikrát klepněte o stůl, aby z těsta zmizely bublinky. Formu s těstem vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut.
Mezitím v jiném hrnci smíchejte kakaový prášek s cukrem, olejem a mlékem, všechno promíchejte a na kamnech za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Hotovou bábovku po celém povrchu rozpíchejte špejlí a přes celý její povrch přelijte uvařenou kakaovou směsí. Párátky ještě buchtu trochu propíchejte a nechte ji odpočívat asi 1 hodinu, aby se vlhkost nasákla do těsta. Pak moučník vyklopte a celý povrch přelijte kakaovou hmotou, nakrájejte na porce a podávejte.