Kynuté pletence ve tvaru růže plněné máslem - postup přípravy
Dobrých nápadů na snídaně či svačiny není nikdy dost. Dnes vám představíme recept na geniální a nádherně vypadající pletence plněné máslem, které vám zachutnají, zasytí vás a přitom nepřesladí. Mimoto je můžete naplnit i dalšími věcmi než jen máslem. Nechte se inspirovat a zapojte svou kreativitu. Anebo je nechte tak, jak jsou, protože v jednoduchosti je jejich krása.
Ingredience
Do hluboké mísy nasypejte sušené droždí, přidejte k němu cukr a přilijte teplé mléko a všechny přísady dobře rozmíchejte. Zakryjte misku pokličkou či utěrkou a nechte asi 10 až 15 minut stát na teplém místě, aby se kvasinky aktivovaly, což poznáte podle toho, že se na povrchu směsi začnou tvořit bublinky.
K aktivovanému kvásku přilijte skleničku oleje a dva oddělené vaječné bílky a metličkou promíchejte dohladka. Nakonec přidejte dvě lžičky soli a šest a v několika fázích přisypejte hladkou mouku, kterou nejlépe rukama či elektrickým hnětačem zapracovávejte do směsi. Výsledkem by mělo být pevné, jednolité a nelepivé těsto, které v míse zakryjte utěrkou a nechte ho asi hodinu až hodinu a půl kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Vykynuté těsto jemně prohněťte, odebírejte z něj kousky o velikosti dlaně a formujte je do tvaru kuličky. Každou z nich položte na pomoučněný vál, posypejte ji moukou a válečkem ji vytvarujte do podlouhlé tenké placky. Celý její povrch potřete trochou změklého másla a z delší strany ji srolujte do tenké roličky. Ostrým nožem roličku po celé délce nařízněte tak, aby oba vzniklé pruhy na jednom konci držely pohromadě. Tyto pruhy pak zamotejte do copánku ze dvou pruhů a tento copánek stočte do kulaté spirálky. Konec pak zamačkejte a zajistěte proti rozbalování. Tímto způsobem tvarujte pletýnky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
Rozšlehejte vaječné žloutky, podle potřeby je případně trochu nařeďte jednou lžící mléka a s pomocí silikonové štětky jimi potřete povrch všech pletenců. Vložte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte je asi 20 až 25 minut, dokud na povrchu krásně nezezlátnou. Hotové pletence nechte trochu zchladnout a podávejte buďto hned čerstvé, anebo i později studené.