Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečená bageta se sýrem, máslem, česnekem a petrželkou

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Zapečená bageta se sýrem, máslem, česnekem a petrželkou - postup přípravy

Máte hlad, spoustu strávníků a příliš málo času? Pokud vám doma zbyla od včerejška bageta, veka nebo příhodný menší bochník chleba, máte zpola vyhráno. Jestliže ulovíte ve spíži trochu sýra, másla a česneku, zázrak je prakticky dokonán. Stačí to všechno dát dohromady, zapéct a vaše budoucí nejoblíbenější večeře je hotová.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Nastrouhejte sýr na hrubém struhadle. Oloupejte tři stroužky česneku a prolisujte je, případně je také nastrouhejte, ale najemno. Svazek petrželové nati umyjte pod proudem studené vody, osušte jej papírovou utěrkou a otrhejte lístky z tuhých stonků. Stonky si schovejte na příště, až budete připravovat zeleninový vývar. Lístky, které jste otrhali, stočte do roličky a nasekejte je ostrým nožem najemno.

2. KROK

V mikrovlnné troubě rozpusťte máslo a nalijte ho do hluboké misky. Přidejte do másla prolisovaný či strouhaný česnek a nasekanou petrželku. Všechno dobře promíchejte, a nakonec vsypte nastrouhaný sýr, který zapracujte do směsi.

3. KROK

Bagetu položte na pracovní plochu. Vezměte ostrý nůž a vytvořte s jeho pomocí do celého povrchu bagety mírně šikmé zářezy, které budou zasahovat asi do dvou třetin celkové výšky pečiva. Velkou lžící pak rozdělte sýrovou směs do zářezů v bagetě a mírně ji zatlačte do střídky, jak jen to půjde.

4. KROK

Naplněnou bagetu či veku zabalte do hliníkové fólie a položte ho na plech. Troubu rozehřejte na 200 °C a vložte do ní plech se zabalenou bagetou, kterou pečte asi 20 minut. Chvíli před dopečením vyndejte plech z trouby, opatrně rozbalte alobal (dejte pozor, velmi dobře vede teplo a mohli byste se spálit), který rozprostřete po stranách bochníku. Vraťte plech zpátky do trouby a nechte bagetu dopéct a na povrchu zčervenat. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů