Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nejlepší sladké rohlíčky z křehkého těsta s vlašskými ořechy

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Nejlepší sladké rohlíčky z křehkého těsta s vlašskými ořechy - postup přípravy

Sezóna vlašských ořechů je v plném proudu. Je hřích neužít si jejich báječné chuti a spousty vitaminů a minerálů, které se v nich skrývají. Upečte si třeba lahodné a křehké domácí sladké rohlíčky, které vás dostanou svou jednoduchostí a rychlou přípravou, stejně jako neodolatelně jemnou chutí!

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Hladkou mouku prosejte přes jemné sítko do hluboké mísy. Přidejte k ní špetku soli, a moučkový cukr, který v ideálním případě rovněž prosejte přes jemné sítko. Vlašské ořechy semelte v mixéru na jemnou drť (dejte pozor, abyste z nich během mixování neudělali oříškové máslo) a přisypejte ji k moučné směsi. Všechny suché přísady důkladně promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené ledově vychlazené máslo a vanilkovou esenci či vanilkový cukr.

2. KROK

Nyní ingredience promíchejte. Musíte pracovat rychle a svižně, aby máslo nezačalo tát. Můžete pracovat buďto rukama, nebo lépe vidličkou, kterou těsto rozmačkejte jako brambory, anebo jej „prosekávejte“ příborovým nožem. Těsto nejprve získá drobivou až písčitou konzistenci, později ale získá hladký a pružný tvar. Jakmile je hotové, zabalte ho do igelitové fólie a vložte ho na 15 až 20 minut do lednice vychladit.

3. KROK

Odpočaté těsto vyndejte z lednice, oddělte z něj kus, který rozválejte na dlouhý váleček silný kolem půl až jednoho centimetru. Rozkrájejte ho na kratší dílky (asi 3 cm) a zformujte z nich tvar rohlíčku. Takto zpracujte i zbytek těsta. Vyskládejte rohlíčky na plech zakrytý pečicím papírem a vložte je do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 15 až 20 minut.

4. KROK

Když jsou rohlíčky hotové, posypejte jejich povrch přes jemné sítko moučkovým cukrem, nechte je vychladnout a buďto podávejte, anebo je uložte do uzavíratelných krabic, ve kterých vám vydrží i déle než měsíc.  

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů