Vláčný jogurtový koláč s ovocem - postup přípravy
Pokud hledáte recept na snadný a rychlý dezert, vyzkoušejte tento vláčný jogurtový koláč s ovocem. Servírovat ho můžete s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky.
Na těsto
Na sníh
Na dokončení
Do mísy vložte žloutky s cukrem a směs míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté do ní přidejte olej, jogurt, vanilkový extrakt a vše pečlivě promíchejte.
Do směsi prosejte mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a sůl. Směs vymíchejte do hladkého těsta a dejte ho stranou.
Bílky vyšlehejte do pěny. Poté do nich přidejte ocet a postupně ve 3–4 dávkách přisypávejte cukr. Šlehejte, dokud nevznikne pevný sníh. Na závěr ho šlehejte na nejnižší rychlost 30 sekund, aby se odstranily vzduchové bubliny.
Do těsta nejprve jemně vmíchejte třetinu sněhu, poté přidejte zbytek a lehce h promíchejte stěrkou, aby směs zůstala nadýchaná.
Kulatou formu o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem a těsto do ní nalijte. Formu několikrát jemně poklepejte o pracovní plochu, abyste odstranili přebytečné vzduchové bubliny.
Maliny a borůvky smíchejte s kukuřičným škrobem a cukrem a poté ovoce rovnoměrně rozprostřete na povrch těsta.
Předehřejte troubu na teplotu 150 °C a koláč pečte 40 minut. Poté snižte teplotu na 140 °C a pečte ho dalších 25–30 minut. Nakonec vypněte troubu, nechte koláč odpočívat 10 minut, pak jej vyjměte.
Koláč nechte vychladnout, poté ho vložte do lednice alespoň na 2 hodiny, aby získal správnou konzistenci. Následně ho nakrájejte a servírujte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.