Dokonalý recept na tenké, jemné a voňavé palačinky - postup přípravy
Palačinky nejsou nijak složité. Přesto ale existuje spousta nejrůznějších receptů, které se od sebe více či méně liší. A protože dokonalost tkví v těch nejmenších detailech, přinášíme vám ten nejlepší recept na dokonalé palačinky, které jste kdy měli možnost ochutnat.
Ingredience
Do hluboké misky vyklepněte tři vajíčka. Přidejte k nim krystalový a vanilkový cukr, špetku soli a polovinu odměřeného mléka a velmi dobře promíchejte. Přes jemné sítko prosejte do směsi hladkou mouku a znovu dobře promíchejte, přičemž postupně přidávejte po troškách i zbylé množství mléka.
Výsledkem by mělo být velmi jemné, tekuté těsto, ve kterém by neměly zbýt žádné hrudky (pokud se vám to stane, nezoufejte a nevylévejte těsto ještě, ale pomozte si tyčovým mixérem, který každou hrudku bez potíží napraví). Do těsta přilijte zbytek mléka a také perlivou minerální vodu a znovu promíchejte. Nakonec ještě přilijte olej a nechte směs 30 minut odležet.
Na kamnech rozehřejte nízkou pánev, kterou předem jemně potřete rostlinným olejem. Když je horká, odeberte z odstátého těsta jednu naběračku, kterou rozlijte po celé ploše pánve, abyste vytvořili velmi tenkou placku. Tu nechte smažit na mírném ohni tak dlouho, dokud spodní strana nezezlátne a vrchní nezpevní natolik, aby bylo možné palačinku otočit. To proveďte buďto dvěma obracečkami, zkušenou nadhazovací technikou (pozor, ať se vám palačinka nepřilepí ke stropu), anebo si můžete pomoci talířem, na který palačinku otočte a vraťte zpátky do pánve.
Po dosmažení povrch každé palačinky potřete malým kouskem másla a uchovávejte je nejlépe na jiné zahřáté pánvi pod pokličkou, anebo v mírně rozehřáté troubě, aby nevychladly. Hotové palačinky pak potřete ovocnou zavařeninou, čokoládovým krémem, medem nebo sladkým tvarohem, navrch můžete ozdobit šlehačkou nebo moučkovým cukrem a postříkat čokoládovou, karamelovou či jahodovou polevou.