Zapečené nové brambory plněné vejcem a strouhaným sýrem - postup přípravy
Po dlouhém dni stráveném robotou na panském poli se vracíte domů a potřebujete něco teplého do žaludku. Co je lepšího, než brambory zapečené s vejcem! Ehm...cože? Nepracujete na poli, natož panském? Nevadí, plněné brambory si užijete i tak! :-)
Ingredience
Připravte si osm brambor většího vzrůstu a důkladně je vydrbejte kartáčkem na zeleninu. Slupku neloupejte. Položte hlízy na bok tak, aby držely rovnováhu a odkrojte ostrým nožem vrchní část tak, aby vzniklo jakési víčko. Bramboru pak vydlabejte lžící tak, že obkroužíte tvar brambory a necháte asi půl centimetru silnou stěnu. Zbytek dužniny vyjměte.
Zapékací misku vhodné velikosti vytřete rostlinným olejem a vyskládejte do ní připravené brambory. Olejem pak potřete i brambory, včetně vnitřní části lodiček. Pak pekáč s bramborami vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte je 35 minut. Pak je vyjměte z trouby a nechte trochu zchladnout.
Upečené brambory posypejte z vnitřní části solí a do každé z nich vložte jedno vyklepnuté vajíčko tak, aby žloutek zůstal neporušený. Vajíčko svrchu posypejte opět solí a mletým chilli. Nastrouhejte na jemném struhadle sýr čedar a každé vajíčko zasypejte jednou až dvěma velkými špetkami. Takto připravené brambory vraťte zpátky do trouby a při stejné teplotě dopečte dalších 15 minut.
Po dopečení posypejte povrch brambor a sýra trochou chilli a ozdobte několika posekanými lístky čerstvé hladkolisté petrželky a servírujte s listem kadeřavého salátu lollo biondo, několika půlenými cherry rajčátky, snítkou jarní cibulky nasekané na proužky a s kostičkami balkánského sýra. Brambory budou krásně měkké a voňavé a žloutek uvnitř zůstane tekutý a plný vitaminů.