Zapečený vepřový plátek s bramborami, smetanou a sýrem - postup přípravy
Maso zapečené se sýrem a bramborami je vždycky dobrý nápad. Když se k nim ještě přidá několik dalších přísad, jako je smetana či slanina, získáte tu nejchutnější krmi, kterou si dovedete představit. A jak je u našich receptů zvykem, příprava je snadná, rychlá a bez obtíží. Neváhejte proto ani minutu, dejte dohromady pár přísad a pusťte se do práce. Už se vám sbíhají sliny?
Ingredience
Brambory oloupejte, opláchněte, vložte do hrnce s vodou a přiveďte na kamnech k varu. Když začnou vřít, přihoďte do vody trochu soli a vařte, dokud brambory nezměknou. Poté je slijte, nechte vychladnout a nakrájejte na kolečka.
Oloupejte tři menší červené cibule a nakrájejte je nadrobno. Nakrájejte také slaninu na kostičky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a orestujte na něm z obou stran dozlatova plátky vepřové kotlety. Jakmile po obou stranách získá maso krásně zlatavou barvu, vyjměte ho z pánve na talíř a namísto něj do výpeku z masa přihoďte nakrájenou cibuli. Chvilku ji opékejte, aby zrůžověla a pak k ní přidejte pokrájenou slaninu. Vše promíchejte a společně smažte dalších 5 minut.
Středně velkou zapékací misku nebo pekáček s vyššími bočnicemi vytřete máslem a na její dno vyskládejte kolečka předvařených brambor. Posypejte je solí, pepřem a sladkou paprikou. Pak přidejte tři čtvrtiny celkového množství osmahnuté cibule a slaniny a navrch rozetřete zakysanou smetanu.
Na smetanu vyskládejte zlatavé plátky vepřového masa, opět osolte a opepřete a každý plátek potřete vrstvou plnotučné hořčice. Nakonec vše zasypejte sýrem a zbytkem směsi slaniny a cibule.
Připravený pekáč s bramborami a masem vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte je okolo 45 minut, aniž byste pekáček, jakkoliv zakrývali. Když se dobrota dopeče, je na povrchu báječně zlatavá a křupavá. Nechte ji mírně zchladnout, rozkrájejte porce podle plátků masa a podávejte spolu s čerstvým zeleninovým salátem.