Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Šťavnaté hovězí karbanátky

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Šťavnaté hovězí karbanátky - postup přípravy

Karbanátek patří ke stálicím českých kuchyní a své místo mají jak ve školních či firemních jídelnách, tak i jako doplněk slavnostních tabulí. I když se může zdát, že takový karbanátek není žádná věda, udělat ho tak, aby maso neztratilo veškerou šťávu, a namísto na jazyku se rozplývající dobroty získáte jen osmaženou podešev nevalné chuti a vůně. Navíc jste možná netušili, že k jeho výrobě nemusíte použít nutně jen vepřové maso, jak je v našich končinách zvykem, ale že skvěle chutnají i z hovězího. Ty jsou totiž ještě daleko voňavější, než ty, na které jste zvyklí. Zahoďte proto konvence a udělejte si je s námi. U jedné dávky určitě nezůstanete.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Na obalení

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vezměte veku, rohlíky či housky (nemusejí být čerstvé, naopak nevadí, když budou ztvrdlé, toto je dobrý způsob na jejich zužitkování), vložte je do hluboké mísy a zalijte mlékem. Nechte pečivo v mléce stát, dokud se nenasákne a nezměkne.




Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Pokud vám to tak úplně nejde, můžete ji semlít v mlýnku na maso. Ve výsledku by měla být co nejjemnější.

Pokud už je pečivo dobře nasáklé a úplně měkké, vymačkejte z něj přebytečné mléko a vložte ho do hluboké mísy. Pokud spěcháte a pečivo nestačí plně změknout, použijte tvrdší a trochu mléka přilijte do výsledného karbanátkového těsta. Pečivo pak změkne dodatečně. Není to ale ten nejlepší postup, vyplatí se na pečivo nespěchat.

Do mísy s vyždímaným pečivem přidejte mleté hovězí maso, nasekanou cibuli, vyklepněte jedno vajíčko a přisypejte sůl a mletý černý pepř, případně další vaše oblíbené koření a všechno (nejlépe rukama) důkladně promíchejte tak, abyste získali jednolité těsto.

Studené máslo nakrájejte na tenčí plátky a připravte si je k ruce (neměly by začít tát). Do misky vyklepněte dvě vajíčka, přidejte k nim jednu polévkovou lžíci mléka a vyšlehejte je do jemné konzistence. Podle chuti osolte a opepřete. Do odděleného talíře nasypejte trochu hladké mouky.

Oddělujte z masové hmoty kuličky zhruba o velikosti pěsti, rozválejte je na placku, doprostřed vložte kus másla a obalte ho masem.

Hotový karbanátek obalte v hladké mouce a pak ve vajíčku a vložte na rozpálenou pánev s trochou oleje.

Smažte karbanátky dozlatova po obou stranách, pak snižte teplotu, zakryjte pokličkou a nechte důkladně prosmažit, aby bylo maso hotové.

Po usmažení nechte karbanátky okapat na papírových utěrkách a podávejte s vařeným bramborem či jinou oblíbenou přílohou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů