18 levných receptů na obědy a večeře z malé výplaty

Jídlo je jednou z oblastí, ve které můžete ušetřit. Nenechte se ale mýlit – levné neznamená nekvalitní. Mnohé pokrmy si totiž lze připravit tak, abyste za ně zbytečně neutráceli a zároveň se neochuzovali na živinách.

i Zdroj: Uživatel Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA 18 levných receptů na obědy a večeře z malé výplaty

V současné době, kdy mnozí pociťují finanční tíseň, může mít úspora peněz při nákupu potravin skutečný význam. Šetřit efektivně za jídlo naštěstí není tak obtížné, jak se může na první pohled zdát. Stačí si osvojit pár jednoduchých, avšak účinných zvyků.




Nakupujte chytře

Najděte si na internetu nebo v tištěných letácích, které obchody nabízejí nejvýhodnější ceny za suroviny. Navštěvujte také specializované prodejny – například zeleninu a ovoce se vám vyplatí nakupovat v menších obchůdcích zaměřených na konkrétní sortiment. Také maso vás vyjde častokrát mnohem levněji, pokud jej koupíte čerstvé, nebalené, přímo v masně.

Porovnávejte potraviny mezi sebou

Často může hrát ve výši ceny velkou roli značka, pod kterou se surovina vyrábí. Méně známé značky často nabízejí stejně kvalitní potraviny za nižší ceny než značky, které jsou propagovány například v reklamách. Zjistěte si o konkrétní levnější značce potřebné informace a nebojte se ji vyzkoušet.

Používejte sezónní ovoce a zeleninu

Například ovoce a zelenina často mnohem lépe chutnají, když se nakupují v sezóně. Navíc při nadbytku jakéhokoli druhu potravin jeho ceny klesají. Cena nesezónních potravin narůstá také díky cestovním nákladům, které jsou spojeny s dovozem potraviny do země.

Plánujte

Naplánujte si na celý týden jídelníček, kterého se budete držet. Než vyrazíte na nákup, napište si, co přesně potřebujete k vaření konkrétních pokrmů, a tím se řiďte. Nákupní seznam zajistí, že zbytečně nenakoupíte potraviny, které nutně nepotřebujete.

Zamrazujte zbytky jídla

Pokud se vám stane, že uvaříte příliš mnoho jídla, o kterém víte, že ho nesníte, nevyhazujte ho, ale zamrazte a uchovejte ho na později. Zmrazené potraviny, které jste nezužitkovali, můžete kdykoliv opět rozmrazit a ihned si na nich pochutnat, nebo je použít k vaření jiných pokrmů. Například pečivo vám vydrží dlouho, pokud jej po zakoupení ihned zamrazíte. Po vytažení z mrazáku bude chutnat jako čerstvé.

Výběr receptů

Níže najdete seznam 18 chutných pokrmů, které vás nevyjdou na mnoho peněz a připravíte je z dostupných potravin. Výhodou je také to, že nejsou příliš náročné na přípravu, a tak se hodí jako skvělá volba i v případě, že jednoduše nemáte tolik času na postávání u plotny.

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Zdroje: Autorský článek

Jaká levná jídla rádi vaříte?