2 recepty z 1 slepice: Vývarová polévka a slepice na paprice - postup přípravy
Pokud dostanete od sousedky celou domácí slepici a váháte, co s ní, nechte se inspirovat dvojicí receptů od paní Ladislavy Šatavové, která ji v kuchyni proměnila na výživnou polévku a lahodnou smetanovou omáčku s paprikou.
Slepičí polévka
Slepice na paprice
Slepici očistěte, vložte do hrnce spolu s bobkovým listem a několika kuličkami nového koření a černého pepře. Vše zalijte vodou, mírně osolte a přiveďte k varu. Teplotu stáhněte na minimum a nechte vše probublávat několik hodin, dokud slepice nebude úplně měkká. Během vaření vývaru postupně z hladiny sbírejte vysrážené nečistoty v podobě pěny.
Když se slepice sama rozpadá a maso se odděluje od kostí, seberte z hladiny omastek, slepici vyndejte z hrnce a maso oberte z kostry. Polovinu vývaru odeberte stranou a ke zbytku přidejte mrkev, celer, petržel a celerovou a libečkovou nať. Pokračujte ve vaření, dokud zelenina úplně nezměkne, a nakonec přidejte zvlášť uvařené nudle. Polévku dochuťte solí a odstavte ze sporáku.
Sebraný tuk z vývaru vložte do hrnce a nechte na něm zesklovatět jemně nasekanou cibuli. Zaprašte ji sladkou paprikou, nechte krátce za stálého míchání zapražit a podlijte odebranou polovinou vývaru. Směs osolte a opepřete a nechte zhruba 15 minut provařit. Poté přidejte na kostičky nakrájenou zelenou papriku a vařte, dokud nezměkne. Nakonec omáčku zahustěte záklechtkou z hladké mouky a vody, přilijte plnotučnou smetanu, vraťte do omáčky obrané maso a vše podle chuti osolte a opepřete. Nechte ještě minutu provařit a podávejte s knedlíkem, rýží či vařenými těstovinami.