2 recepty z uzeného vepřového kolene - postup přípravy
Vepřové koleno je nejenom chutné, ale také velmi zdravé. Za takovou večeři vám poděkují zejména vaše kloubní chrupavky, ale také pleť, nehty a vlasy. Dopřejte si tuto porci zdravého kolagenu v podobě polévky či plátků masa spolu s čerstvým křenem a nakládanou zeleninou.
Polévka z uzeného vepřového kolene
Uzené koleno s křenem
Polévka z vepřového kolene
1. Uzené koleno vložte do velkého hrnce, přidejte k němu očištěnou petržel, mrkev, kousek celeru, celou cibuli, brokolici a pár celých stroužků česneku. Vše zalijte studenou vodou, postavte na sporák a vodu přiveďte k varu.
2. Z hladiny seberte pěnu, která se zde vysrážela, stáhněte žár na minimum a nechte koleno na mírném ohni probublávat i několik hodin. V průběhu vaření i nadále sbírejte pěnu, která se na povrchu vývaru objeví. Díky tomu bude polévka čistší a chutnější.
3. Po dovaření vyjměte koleno z vývaru, ten slijte přes sítko, zeleninu nakrájejte na kousky a vraťte ji zpátky do polévky. Pokud chcete, můžete přidat také nudličky, kroupy nebo kapání, dochuťte polévku solí a pepřem a podávejte.
Uzené koleno s křenem
1. Uvařené vepřové koleno nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky.
2. Křen nastrouhejte na jemno do misky, do jiné připravte slité a okapané, trochu pokrájené kysané zelí a do další misky vložte kyselé okurky.
3. Koleno podávejte s křenem a nakládanou zeleninou a s čerstvým pečivem, případně s hořčicí a čerstvou zeleninou.