2 skvělé recepty na domácí zmrzlinu - postup přípravy
Zmrzlina patří nejen k letnímu období. Potěšit se tuto mraženou pochoutkou můžete v podstatě kdykoliv. Vyzkoušejte jeden z následujících receptů na domácí verzi. Udělá vám radost smetanová zmrzlina anebo ta citronová?
Smetanová zmrzlina
Citronová zmrzlina
Smetanová zmrzlina
Nejprve si oddělte žloutky od bílků. Z těch pak vyšlehejte spolu se špetkou soli tuhý sníh. Vaječné žloutky následně promíchejte s cukrem. Dále si v samostatné míse vyšlehejte do nadýchaného krému smetanu a přidejte ji spolu s bílkovým sněhem k žloutkové směsi. Hmotu nakonec navrstvěte do misky, uzavřete víkem a dejte mrazit ideálně přes noc do mrazáku. Pak si pochutnejte na neskutečné dobrotě!
Citronová zmrzlina
Z citronu si vymačkejte asi 50 mililitrů šťávy. Dále si vyšlehejte do tuhého krému smetanu a také do ní přidejte kondenzované mléko s citronovou šťávou. Homogenní nadýchanou směs přeneste do uzavíratelné misky a vložte do mrazáku. Po zhruba dvou hodinách zmrzlinu vyjměte a promíchejte, pak ji vraťte a nechte tuhnout nejlépe přes noc. Podávejte buď samotné anebo ve zmrzlinovém poháru s ovocem a sušenkou. Dobrou chuť.
Pokud budete chtít připravit stracciatellu, stačí do výše uvedené smetanové směsi zakomponovat nahrubo strouhanou hořkou čokoládu. Možné je připravit i ovocnou zmrzlinu. Pouze přidáte ke smetaně ovocné pyré z jahod, borůvek, banánů, meruněk a podobně. Dochutit mraženou směs lze i strouhaným kokosem, mletými oříšky, mákem, sušeným ovocem a tak dále. Fantazii a chutím se meze nekladou. Je tedy jen na vašich preferencích, co zvolíte.