4 druhy party chuťovek z listového těsta - postup přípravy
Občerstvení na slavnostní stoly má svá specifika a nemělo by se odbýt mávnutím ruky. Čím více hostů očekáváte, tím více práce byste si měli dát s přípravou hostiny. A každý detail se počítá. Zkuste připravit nádherné a chutné pečené květiny z listového těsta, které nikdy neomrzí.
Květinové mističky se sýrem
Prostřihávaná poupata se sušenými rajčaty a špenátem
Barevná kytice se sýrem a třemi druhy džemu
Hruškové růžičky
Květinové mističky se sýrem
Kousek listového těsta rozválejte na placku silnou kolem 2 mm. Připravte si skleničku na víno a velkého panáka, s jejichž pomocí vykrájejte 1 velký kroužek sklenicí na víno a 8 malých kroužků malou skleničkou. Sklenici pak použijte jako šablonu. Malé kroužky vyskládejte po jejím obvodu tak, aby se mírně překrývaly, a navrch je zaklopte velkým kroužkem. Prsty těsto mírně přitlačte a otočte výslednou květinu na plech pokrytý pečicím papírem.
Do misky dejte sýr s modrou plísní, vyklepněte k němu jedno vejce a vidličkou obojí rozmačkejte a prošlehejte dohladka. Touto směsí naplňte střed každé květiny, jejich povrch potřete druhým rozšlehaným vajíčkem a dejte je zapéct při teplotě 190 °C po dobu 30 minut dozlatova.
Prostřihávaná poupata se sušenými rajčaty a špenátem
Špenát nechte rozmrazit a důkladně ho vymačkejte od přebytečné vody. Sušená rajčata slijte z nálevu a nakrájejte je na malé kostičky. Sýr s modrou plísní smíchejte v misce s rajčaty a špenátem a vše promačkejte vidličkou do homogenní směsí. Plát těsta rozřežte kráječem na pizzu na velké čtverce.
Doprostřed každého čtverce vložte jednu nebo dvě lžíce náplně. Uzavřete proti sobě vždy dva protilehlé rohy a uprostřed je k sobě důkladně zamačkejte, aby se nerozbalovaly. Takto připravené balíčky vyskládejte na plech spojem dolů. Ostrými nůžkami na vrchu balíčků prostřihněte otvor ve tvaru hvězdičky a vložte plech s poupaty do trouby rozehřáté na 190 °C péct po dobu 30 minut.
Barevná kytice se sýrem a třemi druhy džemu
Plát listového těsta rozkrájejte na 2 cm široké proužky. Z kusu pečicího papíru zformujte užší kornoutek a obtočte ho proužkem těsta. Připravené kornoutky vyskládejte na plech a upečte je při 190 °C asi 30 minut dozlatova.
Každý balíček sýra s modrou plísní smíchejte s jednou lžíci odlišně barevného džemu a promačkejte vidličkou do hrubé směsi. Tou pak naplňte zdobicí sáčky s ozdobnou špičkou. Ze zdobicích sáčků pak vytlačte do každého kornoutku trochu sýrové náplně s džemem a vyskládejte z nich do vázy barevnou kytici.
Hruškové růžičky
Plát listového těsta rozkrájejte na 6 proužků, které jsou na jednom konci širší. Sýr v misce rozmačkejte vidličkou do tvárné konzistence a natřete jím každý plátek po celé délce. Škrabkou na brambory oloupejte z hrušek slupku tak, abyste vytvořili dlouhé plátky. Ty pak vyskládejte podél těstových proužků na vrstvu sýra. Každý proužek pak stočte od širší strany do pevné růžičky.
Růžičky vyskládejte na plech a upečte je při teplotě 190 °C po dobu 30 minut dozlatova. Pak je vyrovnejte vedle sebe na tác a podávejte.