4 recepty na tradiční ořechovou tinkturu - postup přípravy
Nejen zralé ořechy, ale i ty zelené jsou bohatou zásobárnou vitaminů a minerálních látek, které působí zejména na zdraví trávicí soustavy, ale i na funkční metabolismus a imunitní systém. Obsahují spoustu vitaminu C a látky působící proto únavě, depresi a nespavosti. Tinktury z ořechů účinně detoxikují organismus, posilují játra a žaludek, čistí krev a sliznice, a dokonce podporují vylučování těžkých kovů. Nejúčinnější jsou přitom podle tradice zelené ořechy sbírané na sv. Jana, kdy je obsah prospěšných látek v nich nejvyšší.
Jarní tinktura ze zelených ořechů
Tradiční ořechovka
Tyrolská ořechovka
Dlouhozrající tinktura z ořechů
Jarní tinktura ze zelených ořechů
1. Ořechy omyjte a osušte, nasekejte je na menší kousky a vsypte je do čisté a sterilizované zavařovací nebo jiné uzavíratelné sklenice. Ořechy zasypejte cukrem, sklenici uzavřete, protřepejte a na 4 až 7 dní nechte odležet, aby ořechy pustily šťávu.
2. Když ořechy pustí šťávu, zalijte je alkoholem, přidejte podle chuti buďto citronovou kůru, celý krájený pomeranč, vanilkový lusk, pár hřebíčků nebo tyčinku skořice, případně nějakou vkusnou kombinaci či jiné oblíbené přísady. Obsah sklenice nyní opět uzavřete a nechte po dobu 40 dní stát na slunném místě. Hotový macerát slijte přes sítko a kousek plátýnka či gázy, přelijte do lahví z tmavého skla a uskladněte na tmavém místě.
3. Užívejte 1 až 4 lžičky denně zředěné ve sklenici vody.
Ořechová tinktura pomáhá při gastritidě a poruchách trávení, tlumí otravy a bolesti břicha. Odstraňuje plynatost a mírní projevy střevní chřipky a virových infekcí. Pomáhá při zamoření parazity, bakteriálních a plísňových infekcích. Úlevy přináší při onemocnění štítné žlázy, Hashimotově tyroiditidě, ateroskleróze, diabetes a metabolických onemocněních.
Tradiční ořechovka
1. Ořechy omyjte a osušte a nakrájejte je na malé kousky. Vsypte je do uzavíratelné, dobře umyté a sterilizované sklenice a zalijte je vodkou. Sklenici pevně uzavřete, aby se alkohol neodpařoval, a postavte na slunné místo, kde ji nechte stát po dobu 4 týdnů. Během této doby tekutina změní barvu na tmavě zelenohnědou.
2. Výslednou tekutinu slijte přes sítko a kus plátna do uzavíratelných láhví z tmavého skla a uložte na tmavém místě. Tinktura je výrazně hořká se specifickou hořce kořeněnou vůní a jemně nakyslou příchutí. Před použitím ji nařeďte převařenou a zchladlou vodou s trochou medu a užívejte při onemocnění žaludku či jater.
Tyrolská ořechovka
1. Zelené ořechy nasekejte na kousky a vsypte je do čisté a sterilizované sklenice spolu s cukrem, hřebíčkem a hvězdičkou anýzu. Přísady zalijte čistým potravinářským lihem a převařenou a zchladlou vodou, láhev uzavřete, protřepejte a uložte na teplém a stinném místě, kde nechte suroviny 1 měsíc macerovat. Hotový macerát slijte přes sítko a kus plátna do neprůhledných láhví.
Tento recept na ořechovku pochází z italského Jižního Tyrolska, kde se tradičně podává ve sklenicích s kouskem syrového jablka. Má lahodnou chuť a pomáhá při obtížích s trávením a bolestech žaludku a jater.
Dlouhozrající tinktura z ořechu
1. Zelené ořechy nakrájejte na čtvrtky, vsypte je do uzavíratelné sklenice a zalijte je vodkou. Sklenici uzavřete, protřepejte a položte na slunné místo, kde je nechte louhovat po dobu 3 až 4 týdnů. V průběhu macerace sklenici pravidelně protřepejte, aby se látky z ořechů lépe uvolnily do alkoholu.
2. Po uplynutí 4 týdnů slijte macerát z ořechů přes sítko vyložené kusem plátýnka, ořechy vyhoďte a nálev vraťte zpátky do sklenice. Připravte sirup ze 2 sklenic vody a stejného množství cukru a nalijte ho do sklenice k ořechovému nálevu. Přidejte anýz, skořici, muškátový oříšek a pepř, sklenici uzavřete, protřepejte a nechte stát další 2 týdny. Poté nálev opět sceďte, slijte jej do uzavíratelných láhví a nechte v temnu a chladu 12 měsíců zrát.
Dlouhozrající tinktura je extrémně účinná proti parazitům, zlepšuje látkovou výměnu a je velmi účinná při zažívacích obtížích, bolestech břicha a proti průjmu.