Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí kečup zavařený na zimu

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 80 minut

Domácí kečup zavařený na zimu - postup přípravy

Sehnat v obchodě kvalitní kečup někdy může být docela oříšek. Pokud nejste spokojeni s jejich nabídkou, anebo byste rádi zužitkovali svou bohatou úrodu rajčat, zavařte si kečup svůj vlastní. Vydrží i déle než rok a jeho chuť je s těmi kupovanými nesrovnatelná.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience na 9 sklenic o objemu 0,5 litru

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubé kostky. Totéž udělejte i s česnekem, který přidejte do mísy k cibuli. V hrnci rozehřejte jednu skleničku oleje a přihoďte na něj cibuli s česnekem. Promíchejte a nechte 10 minut restovat.

2. KROK

Mezitím omyjte a nakrájejte 5 kg rajčat na menší kousky. Jakmile cibule v hrnci jemně zezlátne, přihoďte k ní rajčata a dobře promíchejte. Přiklopte pokličkou a nechte vařit.

3. KROK

Mezitím očistěte červené papriky od jadřinců a zbytků semínek, nakrájejte je na menší kousky a v elektrickém mlýnku je spolu s 5 ks hřebíčku rozsekejte na jemnou pastu. Totéž udělejte s červenými jablky, která rozkrájejte celá, včetně slupek a jadřinců. Rozmixovaná jablka a papriky přidejte do hrnce k částečně rozvařeným rajčatům, opět promíchejte a nechte společně vařit.

4. KROK

K vroucí zelenině přidejte jednu lžičku mletého černého pepře a dvě lžíce soli. Pokud chcete, můžete přidat do směsi také pár krájených čerstvých chilli papriček, čímž získáte kečup pálivý. Poté přidejte jeden hrnek červeného hroznového octa a pět lžic hnědého cukru (jeho množství si případně uzpůsobte vlastní chuti), přiklopte pokličku a vařte směs 40 minut.

5. KROK

Po uplynutí vaření směs rozvařené zeleniny promixujte tyčovým mixérem a přes jemné sítko nebo cedník ji propasírujte do čistého hrnce. Jelikož jsme papriku a jablka před přidáním do směsi rozmixovali, nyní je pasírování velmi snadná práce.

6. KROK

Propasírovaný kečup položte zpátky na sporák a na mírném ohni ho vařte dalších 20 minut do zhoustnutí. Připravte si čisté a sterilizované sklenice i s víčky. Jakmile kečup dosáhne požadované konzistence, přelijte jej horký rovnou do sklenic, otřete hrdlo a pevně uzavřete víčkem. Naplněné skleničky otočte dnem vzhůru a nechte je zcela zchladnout. Pokud chcete, můžete část směsi naplnit do prázdné láhve od kečupu, vychladit a rovnou používat.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů