5 receptů na tradiční ukrajinské vareniky - postup přípravy
Vareniky jsou ukrajinské národní jídlo, které si zamilovali nejen Ukrajinci, ale i okolní slovanské státy. Tento recept obsahuje hned 5 variant na tento pokrm, díky čemuž si všichni najdou své. U rodiny s tímto obědem či večeří tak zaručeně budete mít úspěch.
Sladké vareniky s tvarohem
Pečené vareniky se zelím
Vareniky s brambory a játry
Vareniky s bramborovou náplní
„Líné“ vareniky s tvarohem
1. recept
1. Nachystejte si větší mísu a nasypejte do ní mouku. Přidejte jedno vejce rozšlehané se solí a rostlinným olejem. Zalijte šálkem vroucí vody a důkladně promíchejte nejprve lžičkou a potom ručně. Uhněťte těsto, vložte jej do sáčku a dejte odpočívat na 20 minut.
2. Pro náplň smíchejte tvaroh s jedním žloutkem, jednou až dvěma lžícemi cukru a špetkou soli. Těsto rozdělte na několik částí, z každé z nich utvořte váleček a ten nakrájejte na menší kousky. Z nich poté vyválejte malá kolečka.
3. Naplňte je, přeložte napůl a okraje pečlivě utěsněte prsty. V hrnci si rozehřejte vodu a všechny vareniky do něj postupně naházejte. Jakmile vyplavou na povrch, vařte je pár minut a poté je vyjměte do mísy, ve které budete mít nakrájené máslo.
4. Promíchejte je s ním pečlivě. A můžete dát vařit novou várku. Hotové vareniky podávejte se zakysanou smetanou a borůvkami.
2. recept
1. Při přípravě druhého receptu začněte nakrájením zelí nadrobno a nastrouháním mrkve. Cibuli nakrájejte nadrobno a dejte ji smažit na pánev s rozehřátým rostlinným olejem. Smažte doměkka.
2. Poté přidejte malou lžičku cukru. Přisypte mrkev, zamíchejte a po 3–4 minutách i zelí. Zvyšte plamen a za stálého míchání smažte 5 minut. Přidejte pepř, zakryjte pokličkou, snižte plamen a nechejte dusit další 3 minuty. Poté odstavte ze sporáku.
3. Mezitím si připravte těsto. Do větší mísy prosejte mouku a přidejte sůl a jedno rozšlehané vejce. Zalijte teplou vodou a uhněťte hladké, nelepivé těsto. Pokud se lepí, zapracujte do něj ještě trošku mouky. Opět vložte do sáčku a nechte odpočívat 30 minut.
4. Po uplynutí doby z něj jako v prvním receptu vytvořte malá kolečka a naplňte je zelnou směsí s mrkví. Vyskládejte je do zapékací formy vymazané olejem, potřete je rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Nechejte péct dozlatova (zhruba 25 minut) a máte hotovo.
3. recept
1. Na třetí recept si nachystejte mísu a do ní vložte již předem uvařené brambory (v osolené vodě). Ty rozdrťte na kaši. Libovolná játra nakrájejte na kousky a usmažte je. Poté je vložte do mixéru a rozmixujte nadrobno. Přidejte je do kaše a rozšťouchejte je dohromady.
2. Na těsto na vareniky vložte do mísy mouku, kyselinu citronovou, jedlou sodu a špetku soli. Promíchejte a pomalu přilévejte kefír za stálého míchání (můžete jej nahradit zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem). Rukama uhněťte těsto, které by mělo mírně lepit. Opět jej dejte odpočívat do sáčku na 30 minut.
3. Poté z něj vytvořte malá kolečka, která budete plnit játrovou směsí. Tentokrát budete potřebovat více mouky, aby se vám těsto nelepilo na prsty. Připravené vareniky dejte vařit na páře na 5–7 minut. Jakmile jsou hotové, potřete je rozpuštěným máslem a servírujte.
4. recept
1. Na čtvrtý recept uvařte veškeré brambory ve vroucí osolené vodě. Mezitím si oloupejte a nakrájejte cibuli nadrobno. Na pánvi si rozehřejte trochu rostlinného oleje a cibuli usmažte do zlatova. Přidejte ji k uvařeným bramborům a společně je rozšťouchejte.
2. Těsto vytvoříte stejným způsobem jako při prvním receptu. Opět jej vyválejte a udělejte z něj kolečka, ta naplňte tentokrát bramborovou směsí a dejte uvařit do vroucí osolené vody. Podávejte polité usmaženou cibulkou.
5. recept
1. A to nejlepší na konec, jelikož pátý recept zvládne naprosto každý během chviličky. Do větší mísy vložte tři kostky tvarohu, dvě rozklepnutá vejce a sůl. Vidličkou dokonale promíchejte a postupně přisypejte i mouku.
2. Uhněťte těsto, vytvarujte z něj válečky a ty postupně krájejte na menší „nočky“. Dejte je vařit do vroucí osolené vody na 8 minut a po vytažení je servírujte na talíř s pár plátky másla. Podávejte se zakysanou smetanou. Dobrou chuť!