7 speciálních sladkých krémů pro vaše dorty - postup přípravy
Domácí narozeninový dort má neopakovatelnou atmosféru a úplně jiné kouzlo než veškeré dorty kupované, byť by byly sebenádhernější. Pocit z vlastní dobře vykonané práce a z pozice oslavence, že do vás někdo investoval svůj čas i energii, jsou prostě k nezaplacení. Poradíme vám několik výborných domácích krémů na dorty a zákusky, které vám vaše cukrářské snažení velmi výrazně zjednoduší.
Vařený vanilkový krém
Klasický máslový krém
Krém z kondenzovaného mléka a másla
Vanilkový krém z kondenzovaného mléka a vajec
Krupicový krém
Světlý vařený pudink
Krém z mascarpone a vaječného koňaku
Vařený vanilkový krém
Do mísy vložte čtyři vaječné žloutky, zasypejte je krystalovým cukrem a přidejte vanilkovou esenci. Vše společně vyšlehejte do hladké pěnivé a bělavé konzistence. Na kamnech na mírném ohni přiveďte k varu mléko, vlijte do něj žloutkovou směs a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
Klasický máslový krém
Do hrnce vyklepněte čtyři vajíčka, přidejte k nim hrnek cukru a obojí důkladně vyšlehejte do hladké konzistence. Postavte na kamna a na mírném ohni za častého míchání vařte, dokud směs nezhoustne a odstavte z kamen. V jiné misce utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a vmíchejte do směsi také vařený vaječný krém a vanilkovou esenci a velmi dobře promíchejte.
Krém z kondenzovaného mléka a másla
Alespoň půl hodiny před započetím přípravy vyndejte máslo i kondenzované mléko z lednice, aby mléko zteplalo a máslo změklo a zvláčnělo. Vložte máslo do mísy, zalijte ho kondenzovaným mlékem a obě ingredience elektrickým šlehačem důkladně prošlehejte do jednolité krémové směsi.
Vanilkový krém z kondenzovaného mléka a vajec
Všechny přísady před přípravou vyndejte z lednice a nechte zteplat na pokojovou teplotu. Máslo zalijte kondenzovaným mlékem a společně je vyšlehejte do hladké směsi. V jiné misce smíchejte žloutky s vanilkou, prošlehejte je a zašlehejte do směsi másla a kondenzovaného mléka.
Krupicový krém
Mléko nalijte do hrnce, přisypejte cukr a na mírném ohni přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte, dokud se cukr nerozpustí. Pak přisypejte krupici a pokračujte v míchání, dokud směs nezačne houstnout. Pak krém stáhněte z plotny. Citrón důkladně umyjte a osušte. Ostrouhejte z jeho povrchu kůru, pak ho překrojte a vymačkejte veškerou šťávu. Obojí pak přidejte do krupicového krému, promíchejte a nechte zchladnout. K vychladlému krému pak přidejte máslo a elektrickým šlehačem vše vyšlehejte do krémovité konzistence. Pak už stačí jen zamíchat lžící a navršit na dort do pořádně silné vrstvy, kterou si tento lahodný dort více než zaslouží.
Světlý vařený pudink
Vyklepněte dvě vajíčka do misky a přidejte k nim dvě lžíce mouky. Metlou obojí vyšlehejte a promíchejte. Do hrnce nalijte mléko, přidejte cukr a směs přiveďte k varu. Promíchejte, aby se cukr rozpustil a po troškách přilévejte sladké mléko k vyšlehaným vajíčkům s moukou. Jakmile obě části směsi zapracujete do sebe, postavte je opět na kamna a přiveďte k varu. Přidejte vanilkový cukr a máslo a pokračujte v míchání, dokud krém nezhoustne. Misku s krémem vložte do hrnce s ledovou vodou, aby krém co nejrychleji a pokud možno rovnoměrně vychladl.
Krém z mascarpone a vaječného koňaku
Do hrnce nalijte smetanu a vaječný koňak, položte směs na kamna a na mírném plotny zahřejte těsně pod bod varu. Mezitím nalámejte bílou čokoládu na malé kousky do velké mísy a přelijte přes ni horkou směs koňaku a smetany. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a vše promixujte tyčovým mixérem. Nechte vychladnout a na 12 hodin vložte do lednice. Pak ke směsi přidejte mascarpone a elektrickým šlehačem vše vyšlehejte do jemného krému.