Adžika „Kobra“ z rajčat a paprik s česnekem - postup přípravy
Jemně pikantní omáčka z pečených rajčat, paprik a česneku skvěle dochutí masité i zeleninové pokrmy. Recept je velmi jednoduchý, zavařená adžika vám navíc vydrží celou zimu i při pokojové teplotě.
Ingredience
Česnek rozeberte na jednotlivé stroužky, dejte do mísy, zalijte horkou vodou a nechte zhruba 15–20 minut odstát. Mezitím si připravte rajčata, sladké a pálivé papriky.
Z rajčat odstraňte stopky a nakrájejte je na kousky vhodné velikosti, aby bylo možné je pomlít v mlýnku na maso. Z pálivých paprik odřízněte pouze část se stopkou, semínka můžete ponechat uvnitř. Sladké papriky nakrájejte na kusy.
Namočený česnek slijte, přelijte znovu vlažnou vodou a začněte loupat, mělo by to jít velmi snadno. Odkrojte část, kterou je stroužek spojen s ostatními, a slupku jednoduše stáhněte.
Rajčata, papriky i česnek pomelte najemno v mlýnku na maso. Zeleninu melte přímo do nádoby, ve které budete omáčku připravovat. Na uvedené množství ingrediencí zvolte alespoň 4,5litrový, lépe 5litrový hrnec.
Pomletou zeleninu přiveďte pomalu k varu na středním plameni, nezapomínejte občas zamíchat, aby se nepřipalovala. Do vroucí adžiky přidejte sůl, cukr a ocet, vše řádně zamíchejte a vařte zhruba 25–30 minut.
Hotovou omáčku rozlijte do sterilních sklenic a překryjte sterilním víčkem. Řádně utáhněte, obraťte dnem vzhůru a nechte takto vychladnout. Uvedené množství ingrediencí vystačí zhruba na 6 sklenic o objemu 700 ml. Sklenice s adžikou mohou být skladovány při pokojové teplotě.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Коллекция Рецептов