Babiččina švestková povidla - postup přípravy
Švestková povidla se hodí jak do sladkých koláčů či buchet, tak i jako doplněk k pečeným či grilovaným masům a sýrům. Připravte si domácí povidla ze své bohaté úrody švestek podle starého babiččina receptu.
Ingredience
Švestky důkladně omyjte a vypeckujte. Polovinu švestek vložte do hrnce či pekáče, zasypejte je polovinou cukru a přisypejte druhou polovinu švestek i cukru. Vše pak rukama důkladně promíchejte, aby se cukr dostal na všechny švestky.
Během přípravy rozehřejte troubu na 200 °C a připravené švestky v hrnci vložte dovnitř do spodní části trouby (velikost hrnce zřejmě stejně nedovolí jiné umístění). Švestky pečte po dobu 2 hodin, přičemž první půlhodinu je často promíchávejte. Po dvou hodinách snižte teplotu na 150 °C a pečte je další půlhodinu. Poté zkontrolujte hustotu rozvaru a případně nechte ještě dopékat.
Přesná doba pečení závisí na tom, jakou hustotu od povidel očekáváte a jak šťavnaté švestky máte k dispozici. Dejte pozor, abyste švestky nespálily nebo naopak nebyly příliš vodnaté. Počítejte ale s tím, že během chladnutí se z nich ještě nějaká voda vypaří a povidla ještě poměrně dost zhoustnou.
Po dopečení vyndejte hrnec se švestkami a snižte teplotu pečení na 100 °C. Poté do trouby vložte plech, na němž jsou vyrovnané zavařovací sklenice, které nechte při této teplotě sterilizovat 15 až 20 minut. Poté sklenice naplňte připravenými povidly a otevřené je vložte zpátky do trouby, kde je pečte stále při 100 °C další hodinu nebo i o něco déle.
Sklenice s povidly nakonec vyndejte z trouby, ihned je pevně zavíčkujte a nechte vychladnout. Povidla uložte v suchu a temnu a používejte, jak jste zvyklí.
Videopostup krok za krokem