Banánový krém na dezerty a dorty - postup přípravy
Tento krém se s přehledem obejde bez přidaného cukru, neboť banány jej obsahují dostatečné množství k vytvoření lahodně sladké chuti. Můžete jím naplnit či ozdobit dorty, trubičky, zmrzliny, záviny či košíčky, ale také z něho lze připravit báječnou zmrzlinu.
Ingredience
Z banánů odstraňte obě špičky a oloupejte slupku. Banánovou dužninu poté nakrájejte na kolečka.
V pánvi rozehřejte máslo, přihoďte do něj banány, zalijte je šťávou vymačkanou z poloviny citrónu (mělo by jí být asi 30 ml) a za občasného míchání restujte asi 2 minuty.
Zatímco se budou banány na mírném ohni zahřívat, rozmixujte je tyčovým mixérem, anebo je jen rozmačkejte vidličkou.
Banánové pyré odstavte ze sporáku a ještě za horka do něj přilijte polovinu mléka. Míchejte, dokud se pyré s mlékem nespojí. Poté přidejte 50 gramů kukuřičného škrobu (můžete je nahradit 100 gramy hladké mouky) a tři vaječné žloutky. Směs míchejte dohladka a nakonec přilijte druhou polovinu mléka, které opět do směsi zapracujte. Znovu vše promixujte tyčovým mixérem dohladka.
Pánev s banánovým krémem opět postavte na sporák, přilijte lžičku vanilkové esence a za stálého míchání ji zapracujte do krému, který mezitím začne bublat. Pokračujte ve vaření a míchání, dokud krém nezhoustne.
Hustý banánový krém vyklopte z pánve do čisté a studené misky, nejlépe ocelové či skleněné, zakryjte ho kusem fólie tak, aby ležela přímo na hladině a nevytvořil se tak na ní škraloup, a nechte ho vychladnout. Poté ho uložte na alespoň 2 hodiny do lednice.
Vychlazený banánový krém vyklopte do hluboké mísy a prošlehejte ho ručním elektrickým šlehačem. V této fázi je hmota velmi hutná a nejspíše se vám nabalí na celé metly šlehače. Toho se nelekejte, v dalším kroku zase krásně zvláční.
Nyní do čisté misky nalijte ledově vychlazenou smetanu a šlehejte ji 3 minuty. Do polotuhé šlehačky postupně po lžících přidávejte banánový krém a pokaždé jej důkladně zašlehejte do smetany. Tímto způsobem přidávejte banán do šlehačky, dokud obě přísady kompletně nespojíte.
V tu chvíli je krém hotový, můžete jej naplnit do zdobicího sáčku a použít k plnění a zdobení dezertů. Krém můžete připravit den předem, v lednici bez obtíží vydrží až 5 dní. Uvedené množství krému vám vystačí na pokrytí dortu o průměru 15 až 18 cm a výšce 10 cm. Ozdobit s ní zvládnete 24 velkých cupcaků. Nehodí se ale na zdobení fondánových a vícepatrových dortů.
Pokud vám nějaký krém zbude, můžete z něj a několika oplatek připravit také sendvičovou zmrzlinu.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.