Bezé roláda se šlehačkou - postup přípravy
Bezé roláda neboli roláda z pusinkového těsta je klasický zákusek, který možná znáte z cukráren z dřívějších časů. Paní Lucie Dolejší se s námi podělila o svůj vyzkoušený a osvědčený recept, který určitě zachutná i vám.
Na těsto
Na náplň
Bílky vyšlehejte spolu s cukrem do pevného sněhu, do něhož zlehka vmíchejte prosátou hladkou mouku a jemně mleté ořechy. Vzniklou hmotu rozetřete do roviny na plech pokrytý pečicím papírem, povrch těsta poprašte moučkovým cukrem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 220 °C péct po dobu 10 minut, aby na povrchu jemně zrůžověla. Po upečení stáhněte těsto z plechu, nechte ho vychladnout a poté z něj sloupněte pečicí papír.
Ze smetany vyšlehejte pevnou šlehačku. Plát těsta položte na nový kus papíru vrchní stranou dospod a na stranu, z níž jste sloupli pečicí papír, rozetřete vyšlehanou šlehačku a z delší strany ji s pomocí papíru stočte do volné rolády. Zajistěte ji s pomocí pečicího papíru, konce zavažte provázkem a vložte roládu přes noc do lednice vychladit a ztuhnout.