Bílý chléb z pánve - postup přípravy
Už jste někdy zkoušeli péct domácí pečivo v pánvi? Pokud nikoliv, můžete to zkusit právě teď. I bez trouby se dá připravit skvostný a nadýchaný bílý chléb, který využijete nejen ke snídani, ale třeba i k večeři a na svačinu.
Ingredience
Začněte tím, že si do velké mísy prosejete přes jemné sítko hladkou mouku. Poté k ní přidejte sušené droždí, krupicový cukr a sůl. Sypké ingredience důkladně promíchejte vařečkou, a nakonec zalijte teplou vodou.
Vypracujte hladké a homogenní těsto, které by se nemělo lepit. To přikryjte utěrkou a nechte alespoň hodinu na teplém místě kynout.
Dokončování domácího chleba a jeho pečení v pánvi
Po uplynuté doby kynutí vyjměte těsto z mísy a na vál a naolejujte si ruce. Hmotu znovu propracujte a vložte do tukem vymazaného pekáčku nebo pánve. Přiklopte poklicí a nechte kynout další půl hodinu cca.
Nakonec těsto přeneste do středně velké pánve s nepřilnavým povrchem (kterou jste předtím také vymazali olejem) a pečte pozvolna na mírném plamenu pod poklicí z jedné strany a pak i z druhé strany.
Servírování domácího chleba z pánve
Upečený chléb přeneste z pánve na talíř a pokrájejte na menší kousky. Podávejte po zchladnutí například s oblíbenou uzeninou, sýrem nebo s pomazánkou. Hodit se bude k čerstvému pečivu i zelenina. Přejeme vám dobrou chuť.
Jak domácí chléb vylepšit?
Možné je samozřejmě do těsta zakomponovat i různé další ingredience dle libosti. Skvělý bude domácí chléb třeba se slunečnicovými semínky, se sezamem, s drcenými oříšky, nebo s bylinkami všeho druhu. Připravit lze pečivo i s čerstvými zelenými či černými olivami a sušenými rajčátky.