Bleskově připravené muffiny - postup přípravy
Muffiny jsou super dobrota, která je velmi podobná naší české bábovce, jen je nalitá do menších formiček. Je to přesně ten druh pečiva, který potřebujete umět udělat, když vás honí mlsná a doma je jen mouka, cukr a pár vajíček. A tahle drobotina je z těch nejměkčích, nejnadýchanějších a také nejrychlejších, které si jen můžete přát. Určitě si je užijete ke snídani i ke svačině a rádi je budete připravovat znovu a znovu.
Ingredience
Do misky si rozklepněte čtyři vajíčka a přidejte k nim cukr a vanilkový cukr. Elektrickým šlehačem je pak dobře vyšlehejte do jemné pěny. K té pak přidejte rozpuštěné máslo a smetanu a znovu šlehačem prošlehejte do jednolité hmoty.
Ve vedlejší misce smíchejte polohrubou mouku a prášek do pečiva, aby se obě přísady dobře promísily a za stálého šlehání na mírné otáčky ji pak tenkým proužkem přisypávejte k vaječné směsi. V této fázi přípravy můžete do těsta přidat různé příměsi, jako jsou kousky sušeného ovoce, sekané ořechy, drcenou čokoládu nebo rozinky.
Dejte si předehřát troubu na 200 stupňů Celsia. Plech na muffiny vymažte tukem, případně do něj vyskládejte papírové košíčky a nalijte do nich těsto tak, aby sahalo jen do dvou třetin výšky formičky. Při pečení totiž těsto nabude a vytvoří charakteristický „hříbeček“.
Pak vložte do trouby a pečte asi 20 až 30 minut. Přesná doba pečení závisí na specifických vlastnostech vaší trouby. Pokud si nejste jistí, použijte test se zapíchnutou špejlí. Pokud na ní budou ulpívat kousky těsta, je třeba muffiny ještě dopéct. Pokud bude špejle čistá a suchá, můžete je vyndat z trouby.
Nakonec opatrně vyklopte muffiny z formičky a vyrovnejte je na talíř. Nechte je vychladnout a před podáváním je zasypejte trochou moučkového cukru.