Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Borůvkové koláče s drobenkou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Borůvkové koláče s drobenkou - postup přípravy

Kynuté borůvkové koláče jsou velká letní klasika. Velmi dobré je, pokud se borůvky na náplň zkombinují s tvarohem. Recept nám poskytla paní Jana Podoláková Burkartová.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Na těsto

Na drobenku

Na náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do zadělávací mísy nalijte vlažné mléko, přidejte cukr a rozdrobte droždí. Zamíchejte a poté několik minut počkejte, až se rozjede kvásek.

2. KROK

Pak přidejte rozpuštěné máslo a žloutky, nastrouhejte citronovou kůru a zamíchejte. Nakonec přisypejte prosátou mouku se solí. Rukama nebo robotem vypracujte hladké a nelepivé těsto, mísu přikryjte utěrkou a nechte ho hodinu kynout.

3. KROK

Smíchejte tvaroh s trochou mléka, žloutkem a cukrem. Přidejte několik kapek citronové šťávy a vymíchejte hladkou tvarohovou náplň. Množství mléka přizpůsobte hustotě tvarohu.

4. KROK

Na talíř nasypejte polohrubou mouku, moučkový cukr a změklé máslo. Všechny ingredience mněte tak dlouho mezi prsty, dokud nezískáte drobenku.

5. KROK

Z těsta oddělte kusy velké v závislosti na tom, jak velké chcete mít koláče, a roztáhněte je na kulatou placku o tloušťce asi půl centimetru. Doprostřed udělejte mělký důlek. Do něj dejte tvaroh a borůvky a posypejte je drobenkou.

6. KROK

Koláče dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě několik minut kynout. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte je, dokud nebudou jejich okraje zlatavé. Po upečení je posypejte moučkovým cukrem.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů