Braga neboli Boza: Jak připravit proslulý nápoj sultánů? - postup přípravy
Za posledních více než 400 let byla boza nejprodávanějším nápojem středního východu. Alkoholická i nealkoholická, někdy i se špetkou opia. I přes převažující islámskou víru byla jako jediný alkoholický nápoj tolerována a její popularita se rychle rozšířila i do okolních států jihovýchodní Evropy. Způsob přípravy i hlavní suroviny se mírně liší oblast od oblasti. Základ je ale stejný – fermentovaný obilný slad propůjčuje nápoji velmi nízké procento alkoholu, hustou konzistenci a sladce nakyslou příchuť.
Ingredience
Bulgur zalijte vodou a nechte přes noc máčet. Ráno ho vsypte do hrnce, zalijte vodou a duste pod pokličkou doměkka (bude to trvat asi 3 hodiny) a v případě potřeby během této doby čas od času přidejte trochu vody. Poté bulgur slijte přes cedník a nechte okapat.
V misce smíchejte droždí s teplou vodou a 2 lžícemi cukru, promíchejte a nechte 10 minut stát. Kvásek přidejte k bulguru, zakryjte utěrkou a nechte 3 dny kvasit. Čas od času směs promíchejte.
Po třech dnech přidejte vanilku a cukr a za stálého míchání přidávejte vodu, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Moldavská braga
- pšeničné otruby – 2 kg
- kukuřičná mouka – 1 kg
- cukr
- droždí
- voda
Smíchejte v pekáčku pšeničné otruby s kukuřicí, zalijte vodou a vytvořte těsto. Vložte ho do trouby a upečte. Po upečení vložte směs do dřevěného sudu, promíchejte s vodou, přidejte droždí a nechte stát 4 až 5 dní. Poté směs sceďte přes plátno do láhve a přidejte cukr.
Rumunská braga
- jáhly – 500 g
- pšeničná mouka – 2 hrsti
- voda
Do mísy vložte jáhly a mouku, zalijte 6 litry vody a dobře promíchejte. Vařte asi 3 hodiny. Sundejte z kamen a nechte 1 hodinu vychladnout. Zalijte vodou, dokud nedosáhnete počátečního objemu a znovu vařte, dokud nezískáte hustou pastu. Tu rozetřete na prkénko a nechte úplně vychladnout.
Seškrábněte směs z prkénka do velké nádoby (nejlépe dřevěné), přidejte 8 až 10 litrů vody a promíchejte. Nechte 8 hodin kvasit a sceďte. Přidejte vodu, abyste docílili požadované konzistence a nechte alespoň 1 hodinu vychladit.