Bramboračka s houbami a uzeným masem - postup přípravy
Klasická bramboračka s houbami je neodmyslitelná klasika českých kuchyní. Pokud do ní navíc přidáte uzené maso, stejně jako paní Marie Kopalová, od níž máme tento recept, získá polévka neopakovatelný šmrnc.
Ingredience
Nadrobno nasekanou cibulku osmahněte spolu s kostičkami slaniny na trošce sádla dozlatova. Zaprašte ji hladkou moukou, nechte ji trochu opražit v tuku a zalijte ji vodou. Důkladně mouku ve vodě rozmíchejte.
Do hrnce přidejte uzené žebro, očištěné a na kostky pokrájené brambory, kořenovou zeleninu a houby (pokud používáte sušené, předem je namočte a do polévky je přidejte i s vodou z namáčení). Dodejte nové koření, bobkový list, kmín, sůl (té dejte jen maličko, uzené maso je slané samo o sobě) a pepř a vařte tak dlouho, dokud brambory a maso nezměknou.
Uvařené maso vyjměte z hrnce, nakrájejte ho na kousky a vraťte ho zpátky do polévky. Podle chuti polévku dosolte, připepřete a přidejte také prolisovaný česnek a sušenou majoránku. V tu chvíli už ji nevařte, jen ji nechte pod pokličkou asi 5 minut odpočinout, aby se majoránka s česnekem rozvoněly, a podávejte.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.