Bramboračka se sádlovými plackami - postup přípravy
Tento recept na bramborovou polévku se zeleninou je pravděpodobně ten nejjednodušší ze všech, na kvalitě ale nijak neztrácí, ba právě naopak. Spolu s nasucho pečenými sádlovými plackami podle receptu od paní Petry Pospíchalové tvoří dokonalý pár.
Na bramboračku
Na sádlové placky
Brambory, mrkev a celer očistěte a nakrájejte je na menší kostky. Pórek nakrájejte na kolečka. Česnek oloupejte a nasekejte jej nadrobno. Sušené houby nechte předem namočit v misce s vodou, aby nabobtnaly. Poté je vyždímejte a nakrájejte na menší kousky. Pokud máte, můžete přidat také kousek květáku nebo na kostky nakrájený kedluben.
Zeleninu a houby vložte do hrnce, zalijte je vodou, přidejte celý černý pepř, nové koření a kmín (pokud je vložíte do čajového sítka, ušetří vám to následnou práci s lovením koření v hrnci, případně nepříjemné zážitky strávníků, pokud nějakou tu kuličku nedopatřením rozkousnou). Vařte zeleninu, dokud zcela nezměkne.
Mezitím připravte vedle v pánvi jíšku. Rozehřejte olej nebo máslo a orestujte na něm dvě nebo tři lžíce hladké mouky do mírně zlatavé barvy. Když je jíška hotová, přilijte k ní do pánve jednu naběračku vody z polévky a důkladně v ní jíšku rozmíchejte. Poté celý obsah pánve vyklopte do hrnce s polévkou, promíchejte a nechte ještě chvíli provařit. Na závěr polévku dochuťte podle svého vkusu majoránkou, solí a mletým černým pepřem, případně dalším kořením, které máte rádi.
Pro přípravu sádlových placek smíchejte hladkou mouku se změklým sádlem a solí. Ze všeho vypracujte homogenní těsto a v průběhu přilévejte horkou vodu. Těsto hněťte, dokud nedocílíte hladké a vláčné konzistence. Poté jej rozdělte na malé kousky, každý z nich na pomoučněné pracovní ploše rozválejte na tenkou placku a nechte je opéct na suché, rozpálené pánvi. Namísto pánve můžete použít litinovou plotýnku.
Hotovou bramboračku rozdělte do talířů a podávejte spolu s upečenými sádlovými plackami.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.