Bramborová mini pizza s omáčkou z mrkve - postup přípravy
Připravte si rychlou pochoutku, která poslouží jako předkrm i hlavní chod. Bramborové mini pizzy jsou plné rozmanitých ingrediencí a chutnají i zastudena.
Bramborová mini pizza s mrkvovou omáčkou je krásným příkladem toho, že i z pár obyčejných surovin se dá připravit něco opravdu výborného. Je rychlá, sytá, chutná teplá i studená a hodí se jako předkrm, lehký oběd nebo večeře. Základem jsou nastrouhané brambory, které vytvoří křupavý základ, na němž se rozprostře čedar, rajčata a jarní cibulka. A když se to celé doplní jemnou mrkvovou omáčkou se smetanou, vznikne jídlo, které je nejen chutné, ale i trochu jiné než to, co běžně vídáme na talíři.
Bramborová pizza není žádná novinka – vznikla z potřeby využít zbytky brambor v domácnostech, kde se neplýtvalo. Místo klasického těsta se použily nastrouhané brambory, které se osmažily nebo zapekly, a na ně se navrstvily suroviny, které byly zrovna po ruce. Postupně se z toho stal oblíbený recept, hlavně mezi těmi, kdo se vyhýbají lepku nebo si prostě chtějí dát pizzu trochu jinak. Dnes se bramborová pizza připravuje na mnoho způsobů – s mozzarellou, šunkou, tuňákem nebo třeba s vejcem navrchu. Je to jídlo, které si můžete upravit podle chuti a nikdy neomrzí.
A co variace? Do bramborového základu můžete přidat česnek, majoránku nebo trochu nastrouhané mrkve pro barvu. Místo čedaru se hodí i gouda, eidam nebo kozí sýr. Omáčku z mrkve lze obohatit o kapku pomerančové šťávy, kari nebo muškátový oříšek. A pokud máte rádi výraznější chutě, přidejte do směsi chilli nebo uzenou papriku.
Bramborové mini pizzy s mrkvovou omáčkou jsou zkrátka jídlo, které vás překvapí – jednoduché na přípravu, hravé na obměny a skvělé na chuť. Hodí se na víkendové vaření i jako rychlá večeře po náročném dni. A hlavně: chutnají tak dobře, že zmizí z talíře dřív, než stihnete říct „ještě jednu“.
Základ
Na smažení
Náplň
Omáčka
Brambory oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle, propláchněte vodou a vymačkejte z nich maximum šťávy. Zeleninu smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí, vejcem a solí.
Přidejte sušenou mátu s pepřem a ingredience důkladně promíchejte. Poté do nich vmíchejte mouku a ze vzniklé směsi odebírejte množství o velikosti 1 lžíce, které smažte na rozpáleném oleji, pod pokličkou.
Poznámka: Bramborové mini pizzy smažte přibližně 10 minut. Doba smažení je orientační. Spodní část pizz by měla získat zlatohnědou barvu.
Po 10 minutách mini pizzy obraťte a pokryjte je nastrouhaným čedarem, plátky rajčat a nadrobno nakrájenou jarní cibulkou. Tu pokryjte další vrstvou čedaru, který ochuťte kořením.
Pokrm zakryjte pokličkou a pokračujte ve smažení dalších 5 minut. Pizzy vyjměte a na pánvi s rozpáleným olejem smažte nakrájenou mrkev po dobu 3–4 minut.
Po této době mrkev osolte a vmíchejte do ní mouku a směs zalijte smetanou. Po dalších 1–2 minutách směs odstavte z plotny a vzniklou omáčku servírujte společně s bramborovými mini pizzami.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: PRATİK YEMEK TARİFLERİ

