Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodná domácí pizza s tenkým kefírovým korpusem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Lahodná domácí pizza s tenkým kefírovým korpusem - postup přípravy

Nejrychlejší pizza s lahodným netradičním korpusem připraveným z kefírového těsta potěší jak vás, jakožto kuchaře, tak i vaše strávníky. Její příprava je snadná, rychlá a levná a výsledek je voňavý, jemný a chutný. Navíc, na rozdíl od běžného pizzového korpusu, tento recept nejde zkazit!

Ingredience pro:
4 porce

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve připravte těsto. Do hluboké mísy nalijte kefír, vyklepněte k němu vajíčko, přilijte slunečnicový olej a ochuťte solí a cukrem. Metličkou či elektrickým šlehačem vyšlehejte směs do hladké a jednolité konzistence.




Prosejte 700 gramů hladké mouky spolu s jedlou sodou přes jemné sítko a po menších částech ji přimíchejte do směsi a zadělejte hutné těsto. Zbylou moukou posypejte pracovní plochu, těsto na ni vyklopte a pokračujte ve hnětení ručně.

Výsledkem musí být měkké, mírně lepkavé, homogenní těsto. Během hnětení do těsta zapracujete mouku, kterou máte posypanou pracovní plochu. Když jí zbude na ploše jen trochu, s hnětením ustaňte. Těsto se i tak bude stále trochu lepit, proto to s hnětením nepřehánějte, aby ho víc nezůstalo na stole.

Těsto zformujte do tvaru koule a nechte ho 10 minut odpočívat.

Mezitím připravte suroviny na obložení pizzy. Salám či klobásu nakrájejte na tenké plátky, nastrouhejte či nakrájejte sýry, cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky a chilli papričky či feferonky zbavte semínek a stopek a nakrájejte buďto na kolečka, anebo je jen rozkrojte na poloviny a uložte přímo na pizzu.

(Ostatně, plnění si přizpůsobte podle vašich představ a chutí. Můžete přidat také olivy, ančovičky nebo sázené vajíčko či jakékoliv jiné suroviny, které máte rádi.)

Odleželé těsto rozdělte na čtvrtiny, které zformujte do koulí. Každou z nich pak vyválejte na kulatou tenkou placku, kterou přeneste na plech vyložený pečicím papírem posypaným hladkou moukou (po dopečení se sklepe dolů).

Vrchní část těsta namažte rajčatovou omáčkou.

Vyskládejte zdobením, které jste si vybrali.

Nakonec zasypejte strouhaným sýrem.

Dejte péct do trouby na 200 °C asi na 15 minut a ihned podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů