Bramborové karbanátky plněné šunkou a strouhaným sýrem - postup přípravy
Jak připravujete bramboráky? Máte rádi výhradně klasiku, anebo s nimi občas experimentujete? Už jste zkusili přidat do nich šunku a sýr? Tahle nesmrtelná dvojice povýší každé jídlo na mistrovské dílo hodné pozornosti. A nejinak je tomu v případě placek z bramborového těsta. Ostatně, vyzkoušejte je sami, bude vás to stát jen deset minut života a pár základních surovin.
Ingredience
Brambory umyjte, ve slupce je vložte do hrnce, zalijte je studenou vodou a přiveďte na kamnech k varu. Jakmile začne voda bublat, přidejte jednu vrchovatou lžičku soli a vařte brambory tak dlouho, dokud nebudou úplně měkké. Když jsou hotové, brambory slijte a nechte vychladnout a odpařit přebytečnou vodu. Pak z brambor oloupejte slupku. Nesnáze to jde jednoduše prsty.
Oloupané brambory vložte do mísy či pánve a drtičem je rozmělněte na kaši. Pokud nemáte drtič, můžete si snadno poradit třeba dnem sklenice. Jakmile je bramborová drť hotová, přidejte k ní asi půl čajové lžičky soli (případně její množství uzpůsobte podle chuti) a promíchejte lžící.
K bramborové hmotě přidejte tři vajíčka, tři plátky šunky nakrájené na jemné kostičky a také strouhanou mozzarellu. Ručně pak všechny suroviny promíchejte tak, abyste je bezezbytku zapracovali do jednolité hmoty. Na kamnech rozehřejte pánev s vyšší vrstvou rostlinného oleje. Odebírejte z bramborového těsta kousky o velikosti dlaně, z nichž formujte malé karbanátky a vkládejte je do horkého oleje, kde je nechte osmažit dozlatova.
Hotové bramborové karbanátky nechte okapat na talíři pokrytém papírovými utěrkami a nejlépe ihned podávejte, dokud se sýr uvnitř krásně táhne. Velmi dobře ale chutnají i později studené, nebo ohřáté v mikrovlnné troubě.