Bramborové křápance - postup přípravy
Křápance jsou placky z těsta, které znáte na bramboráky. Nesmaží se však v pánvi na oleji, ale nasucho na rozpálené plotýnce, díky čemuž získají nádherně křupavou kůrčičku. Svůj osvědčený recept s námi sdílela paní Jaroslava Slavíková.
Ingredience
Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte polovinu z nich nahrubo a druhou polovinu najemno. Smíchejte je v míse, vymačkejte z nich přebytečnou šťávu a přidejte vejce, koření a tolik hladké mouky, abyste vytvořili ne moc hutné, ale soudržné těstíčko.
Pokud máte ve zvyku přidávat do bramboráků strouhanku, tady ji vynechte. Protože se budou placky péct nasucho, budou křupavé i bez ní.
Čistou litinovou plotýnku otřete vlhkým hadrem, lehce namočeným v oleji. Na takto připravenou plotýnku udělejte z těsta pár menších placiček, které nasucho opečte z obou stran dozlatova. Po dopečení každý křápanec potřete rozpuštěným máslem a podávejte.