Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramborové lupínky rychle a jednoduše v mikrovlnné troubě

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Bramborové lupínky rychle a jednoduše v mikrovlnné troubě - postup přípravy

Bramborové lupínky jsou oblíbenou pochutinou, kterou si lidé dopřávají jak při výjimečných příležitostech, tak při odpočinkových večerech v teple domova. Kupované chipsy však obvykle obsahují řadu nezdravých přísad včetně vysokého obsahu soli a stabilizátorů. Zdravější verzi chipsů je možné si připravit z brambor smažením jednotlivých lupínků – tímto způsobem je sice možné regulovat obsah dochucovadel, je však stejně potřeba použít velké množství oleje, který se lupínků vsakuje a zvyšuje jejich kalorickou hodnotu. Zdravější alternativou je pak příprava chipsů v mikrovlnné troubě.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
  1. Brambory oloupejte a nakrájejte příčně na tenké plátky (o tloušťce přibližně 1-2 mm) – ke krájení můžete použít běžný rovný nebo zdobící vroubkovaný nůž, přičemž vroubků lze dosáhnout také střídáním směru řezů běžným rovným nožem.
  2. Plátky vložíme do misky a zalejeme vodou – necháme nasáknout 10-15 minut, dokud se z nich neuvolní bělavý škrob.
  3. Poté vodu z brambor vycedíme a necháme v cedníku okapat, aby voda zcela odtekla.
  4. Brambory dochuťte solí a kořením, důkladně promíchejte.
  5. Nachystejte si veliký talíř vhodný do mikrovlnky a vymažte jej olejem.
  6. Lupínky rovnoměrně rozložte na talíř (místo oleje lze použít pečící papír).
  7. Vložte talíř s lupínky do mikrovlnné trouby, nastavte ji na vysoký výkon a nechte je opékat 3-5 minut.
  8. Poté zkontrolujte výsledek – pokud lupínky nezhnědnou, je potřeba je nechat ještě chvíli opékat (vždy přidávejte po minutě). Lupínky jsou hotové, jakmile získají hnědavou barvu.



Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů