Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramborové placky s vajíčkem pečené na pánvi

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Bramborové placky s vajíčkem pečené na pánvi - postup přípravy

Toužíte po originální, neokoukané, chutné a výživné snídani? Přinášíme vám zajímavý recept na neobvyklé smažené vejce, které se zahnízdilo do podušky ze strouhaných brambor. Vypadá to překrásně, a přitom je to chutné a lahodné. A příprava je docela zábavná! Máte tedy spoustu dost dobrých důvodů, proč byste si měli tuhle dobrotu připravit i vy u sebe doma.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Oškrábejte čtyři brambory a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Vhoďte je od mísy s vodou a nechte je chvíli odmáčet, aby se z nich vyplavilo co nejvíce škrobu. Mezitím očistěte jarní cibulky a nakrájejte je na drobná kolečka. Plátky šunky nakrájejte na delší proužky.

2. KROK

Odmáčené brambory slijte a přes sítko či cedník je co nejlépe vymačkejte, aby v nich nezbyla, pokud možno žádná přebytečná voda, která by mohla narušit strukturu a soudržnost těsta. Vložte odkapané brambory do mísy. Vložte k bramborám také nasekanou jarní cibulku a na proužky pokrájenou šunku. Všechny přísady dobře promíchejte.

3. KROK

Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Žloutky odložte do talířku vymazaného olejem, aby se nepřilepily a zůstaly v celku. Bílky pak přilijte do mísy s bramborami a ostatními ingrediencemi. Přidejte podle chuti sůl a mletý černý pepř, zasypejte hladkou moukou a velmi dobře promíchejte.

4. KROK

Na kamnech rozehřejte pánev s olivovým olejem a když je horká, umístěte na ni dvě lžíce bramborové směsi, vytvarujte ji do tvaru kruhu s otvorem uprostřed. Do tohoto otvoru poté, co otočíte bramborové kroužky na druhou stranu, umístěte vaječný žloutek (pokud chcete žloutek upečení, vložte ho do bramborového hnízda hned a otočte jej i s vajíčkem). Hotová hnízdečka podávejte posypaná čerstvým koprem nebo petrželkou a spolu s čerstvým pečivem.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů