Bramborový knedlík s cuketovým zelím a uzeným masem - postup přípravy
Některé pokrmy se prostě nepřejí. Mezi takové patří třeba uzené maso s bramborovým knedlíkem a cuketovým zelím, které vaří paní Ladislava Šatavová, jež se s námi podělila o svůj osvědčený recept. Je to vlastně úplně jednoduché a rychle připravené jídlo, které ale vypadá a chutná skvěle a určitě se k němu budete rádi vracet.
Bramborový knedlík
Cuketové zelí
K podávání
Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte je vychladnout do druhého dne. Další den brambory nastrouhejte nahrubo, osolte, přidejte hrubou mouku, krupičku a solamyl. Přiklepněte dvě vajíčka a vypracujte homogenní a soudržné těsto konzistence plastelíny. Pracujte rychle, dlouhým hnětením by se rozpadlo. Zformujte z těsta šišky a vložte do vroucí osolené vody a pod pokličkou je vařte asi na půl hodiny.
Uzené maso vložte do hrnce s vodou a uvařte ho doměkka.
Pro přípravu cuketového zelí nastrouhejte cuketu i se slupkou nahrubo. Osolte ji a nechte chvilku odstát, aby pustila šťávu, kterou pak slijte a vymačkejte. Na sádle zpěňte jemně nasekanou cibulku a přidejte k ní strouhanou cuketu. Podle chuti dosolte a okmínujte, přidejte cukr a ocet a zahustěte jemně nastrouhanou syrovou bramborou, anebo závarkem (záklechtkou) z mouky a vody. Zelí krátce provařte (mělo by zůstat mírně křupavé) a odstavte ze sporáku.
Na pánvičce rozehřejte sádlo a osmažte na něm cibuli dohněda. Servírujte několik plátků masa s kopečkem cuketového zelí a bramborovým knedlíkem přelitým trochou sádla s cibulkou.