Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Brambory se sýrem a cherry rajčaty

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Brambory se sýrem a cherry rajčaty - postup přípravy

Díky tomuto receptu získáte univerzální pokrm, vhodný jako bezmasé hlavní jídlo i příloha k masu. Brambory se sýrem jsou šťavnaté, výživné a mají bohatou chuť.

Brambory se sýrem a cherry rajčaty jsou přesně ten typ jídla, který si zamilujete pro jeho jednoduchost, sytost a chuťovou vyváženost. Hodí se jako bezmasý hlavní chod, ale skvěle doplní i maso nebo rybu. Spojení opečených brambor, pečené zeleniny a slaného sýra vytváří pokrm, který je nejen výživný, ale i krásně barevný a voňavý. A co je na tom nejlepší? Že ho zvládnete připravit bez složitého vaření, jen s jednou zapékací miskou a jednou pánví.

Brambory, hlavní hvězda tohohle receptu, mají za sebou pěkně dlouhou cestu. Začínaly v jihoamerických Andách, kde je lidé pěstovali už dávno předtím, než se o nich vůbec začalo mluvit v Evropě. Do Evropy je přivezli španělští mořeplavci v 16. století, ale u nás si na ně lidé zvykli až o dvě století později. Tehdy pomáhaly přežít těžké časy, kdy na polích moc nerostlo. Dneska si bez nich českou kuchyni snad ani neumíme představit. Jsou všude – vařené, pečené, smažené, v salátu, jako kaše, knedlíky, placky nebo polévka. Prostě základ, na který je spoleh.

Recepty jako tenhle mají kořeny v domácí kuchyni, kde se často pracuje s tím, co je zrovna po ruce. Cherry rajčata dodají sladkost, cuketa a mrkev barvu a vláčnost, feta sýr zase výraznou chuť. Pokud chcete recept obměnit, můžete použít jiný druh sýra – třeba kozí, balkánský nebo mozzarellu. Skvěle funguje i přidání česneku, cibule nebo bylinek jako tymián, rozmarýn či bazalka. A pokud máte rádi křupavost, můžete brambory místo smažení upéct v troubě dozlatova.

Brambory se sýrem a cherry rajčaty jsou důkazem, že i z obyčejných surovin se dá vykouzlit jídlo, které potěší chuťové buňky i oči. Je to jednoduché, rychlé a přitom plné chutí, které se krásně doplňují. Tak proč si ho nedopřát třeba už dnes k večeři?

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Zeleninová směs

Ostatní ingredience

Na vymazání

Na posypání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Na dno zapékací mísy, vymazané olejem, rozprostřete kostku fety a cherry rajčata. Obsah mísy pokryjte kolečky oloupané mrkve a nakrájenou cuketou. 

2. KROK

Ingredience posypte solí, oblíbeným kořením a polijte je olejem.

Poznámka: Pokrm můžete ochutit například provensálskými bylinkami, kořením Grilovaná zelenina nebo Vegetou.

3. KROK

Zeleninu kolem sýra promíchejte a pokrm pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25 minut. Mezitím připravte brambory. 

4. KROK

Oloupané brambory nakrájejte na větší kusy, které smažte na pánvi s rozpáleným olejem 10 minut, pod pokličkou. Poté je přendejte do větší mísy a smíchejte je s upečenou zeleninovou směsí, kterou předem promíchejte.

5. KROK

Tip: Brambory se sýrem servírujte teplé a posypané nasekaným koprem nebo petrželkou. Pochoutku můžete podávat jako bezmasý hlavní chod nebo přílohu k masovým pokrmům.

6. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK

Zdroj receptu: Welt des Essens

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů