Bratislavská kýta s hrnkovými knedlíky - postup přípravy
Bratislavská kýta je starší a poněkud pozapomenutý recept, kterým však můžete fantastickým způsobem obohatit svůj domácí jídelníček. Je totiž velmi snadná a rychlá a spolu s ještě rychlejšími hrnkovými knedlíky chutná perfektně. Recept na obojí s námi sdílela paní Marie Kopalová.
Na bratislavskou kýtu
Na hrnkové knedlíky (4 ks)
Oloupanou a jemně nasekanou cibuli opečte na sádle, přidejte očištěnou a osolenou vepřovou kýtu v celku a nechte ji zprudka ze všech stran zatáhnout. K opečenému masu přidejte rajčatový protlak, podlijte vývarem nebo vodou (případně vodou s rozmíchaným bujónem) a nechte pod pokličkou dusit, dokud maso nezměkne, což bude trvat kolem 1 až 1,5 hodiny.
Když je maso hotové, vyjměte ho z hrnce. Omáčku zahustěte trochou hladké mouky rozmíchané s trochou mléka, nechte provařit a omáčku rozmixujte dohladka, kdyby se z mouky utvořily hrudky. Do omáčky přidejte dobře okapaný sterilovaný hrášek s mrkví a případně i na kostičky pokrájenou nakládanou okurku. Zjemněte zakysanou smetanou a na závěr omáčku dochuťte solí a případně citrónovou šťávou.
Hrubou mouku smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Vyklepněte dvě vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky na chvilku odložte stranou. Žloutky vyšlehejte v hrnku mléka a obojí přilijte do moučné směsi. Z ní vypracujte hladké těsto, do něhož vmíchejte dva na kostičky nakrájené rohlíky.
Bílky vyšlehejte do pevného sněhu, který jemně vmíchejte do žloutkového těsta. Vše rozdělte do čtyř sádlem vymazaných hrnků tak, aby těsto dosahovalo asi do tří čtvrtin jejich výšky. Hrnky vložte do hrnce s vroucí vodou, která dosahuje 2 cm pod jejich okraj, a nechte knedlíky vařit 33 minut. Jinou možností je vložit hrnky s těstem po jednom do mikrovlnné trouby a na maximální výkon je zde nechat asi 3 až 6 minut.
Bratislavskou kýtu a hrnkové knedlíky nakrájejte na plátky a podávejte přelité omáčkou.