Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čaj z bobkového listu s jablkem a skořicí

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 5 minut

Čaj z bobkového listu s jablkem a skořicí - postup přípravy

Nejspíše byste to do něj ani neřekli, ale čaj ze dvou tak prostých surovin, jako jsou jablka a bobkový list, představuje doslova zázrak pro lidský organismus. Jeho účinky mají rozsah od zlepšení zraku přes tlumení zánětů a bolestí kloubů až po regulaci krevního oběhu, posílení imunitního systému a snížení hladiny tzv. „špatného“ LDL cholesterolu.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Jablko důkladně omyjte, zbavte ho jádřince a čistou dužninu nakrájejte na malé kousky. Do hrnce nalijte vodu a na sporáku ji přiveďte k varu. Když začne bublat, vložte do ní tři bobkové listy a tyčinku skořice a nechte obojí 5 minut pod pokličkou vařit.

2. KROK

Po pětiminutovém varu přidejte do směsi nakrájené jablko a odstavte hrnec z ohně. Zakryjte jej pokličkou a nechte ho 10 minut odpočinout a macerovat.

3. KROK

Nakonec výluh slijte přes sítko a podle chuti jej oslaďte medem, který ještě více podpoří léčivé a protizánětlivé účinky celého nápoje.

4. KROK

Vavřínový čaj s jablkem pijte 2krát denně, nejlépe ráno nalačno a poté večer těsně před ulehnutím do postele. Tento čaj by neměly užívat těhotné a kojící ženy a také děti mladší 6 let.

5. KROK

Účinky vavřínového čaje s jablkem

1. Chrání zrak
Kombinace jablka a bobkového listu pomáhá předcházet makulární degeneraci, což je jedno z nejzávažnějších onemocnění sítnice u starších lidí, které může vést až ke ztrátě zraku. Mimo to také tlumí vliv stárnutí na náš zrak.

2. Tlumí záněty
Listy vavřínu vznešeného neboli bobkové listy, stejně jako kůra skořice obsahují látku zvanou eugenol, což je organická sloučenina tlumící bolest a zklidňující záněty. Pomáhá proto zejména proti bolestem hlavy, zubů a kloubů, prospívá ale i kardiovaskulárnímu systému. Dejte ale pozor, ačkoliv je to málo pravděpodobné, touto látkou je možné se předávkovat a způsobit si alergické reakce.

3. Posiluje imunitní systém
Jablka obsahují významné množství antioxidantu kvercetinu. Ten rovněž dokáže tlumit záněty, ničí viry a bakterie. Čaj je rovněž bohatý na vitamin C, který je jednou z nejdůležitějších látek pro správné fungování imunitního systému. Tím se řadí na přední příčky prostředků při boji proti chřipce a nachlazení.

4. Snižuje LDL cholesterol
Kromě dříve jmenovaných látek, které mají obě schopnost čistit cévy a bojovat proti usazování škodlivého LDL cholesterolu v cévách, čaj obsahuje také pektin z jablka, což je rozpustná vláknina nacházející se ve slupce. Pektin má schopnost čistit cévy, zatímco látky obsažené v bobkovém listu aktivně zvyšují hladinu „hodného“ HDL cholesterolu, který zároveň snižuje hladinu toho „zlého“ LDL cholesterolu.

5. Předchází hypertenzi a infarktu i mrtvici
Díky obsahu hned několika látek, které aktivně působí proti usazování špatného cholesterolu a tlumí záněty, pití tohoto čaje s jablkem výrazně napomáhá k ochraně kardiovaskulárního systému, čímž předchází vzniku hypertenze a zvýšenému riziku infarktu myokardu či mozkové mrtvice. Pravidelné pití tohoto nápoje vám tak doslova může zachránit život.

6. Pomáhá při hubnutí i diabetu
Studie provedená na univerzitě v Íránu prokázala schopnost sloučenin v bobkových listech snižovat množství tělesného tuku. Kromě toho se zdá, že látky v jablkách brání konečné fázi metabolizování sacharidů, které tak nepřejdou do krve a nemohou tak zatěžovat slinivku, ani se usazovat v těle v podobě tukové tkáně.

7. Zabraňuje stárnutí
Antioxidanty přítomné v jablku působí v boji proti volným radikálům, které se do těla dostávají v důsledku škodlivin ve stravě i v životním prostředí a které způsobují rychlejší opotřebení a stárnutí celého lidského organismu.

8. Působí proti astmatu
Obsah antioxidantů v tomto nápoji také chrání plíce proti oxidačnímu stresu způsobenému volnými radikály, čímž působí proti jejich poškození a vzniku vleklých respiračních onemocnění, jako je chronická bronchitida nebo astma.

9. Zlepšuje funkci mozku
Díky pročištění cév a snižování oxidačního stresu organismu prospívá pití výluhu z bobkového listu a jablka k dobrému stavu nervové soustavy, která je řádně prokrvená a zbavená škodlivých látek. Díky tomu si můžete udržet mentální zdraví v plné kondici až do vysokého věku.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů