Čajové sušenky s vanilkovým krémem - postup přípravy
Ať už chystáte čaj o páté, čekáte návštěvu anebo si chcete jenom zamlsat, po čajových sušenkách s vanilkovým krémem se doslova jenom zapráší. Podle receptu paní Romany Važanské je zvládne upéct každý začínající cukrář.
Sušenky
Krém
Na ozdobu
Mouku prosejte na vál, studené máslo nakrájejte na kostky. Přidejte všechny suroviny na sušenky a vypracujte těsto. Buďte trpěliví, ale pracujte rychle, aby se máslo příliš neprohřálo.
Zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte do lednice. Nechte vychladit alespoň 1 hodinu, ideálně však do druhého dne.
Vychlazené těsto na mírně pomoučeném vále rozválejte na plát silný asi 2–3 mm. Pomocí vhodného vykrajovátka tvořte sušenky. Opět pracujte rychle, těsto, které zrovna nepoužíváte nechte v chladničce, aby se máslo příliš neohřívalo.
Vykrájené sušenky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut. Poté nechte sušenky zcela vychladnout, ideálně na mřížce.
Během chlazení těsta si připravte krém. Z mléka, přiměřeného množství cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink a nechte jej zcela vychladnout, ideálně v chladničce.
Máslo pokojové teploty vyšlehejte do pěny. Postupně, po lžících zašlehávejte vychlazený pudink. Další dávku pudinku přidávejte až když je ta předchozí zcela zašlehaná. Podle chuti můžete přidat také rum.
Vychlazené sušenky potřete malým množstvím marmelády. Naneste krém a přiklopte druhou sušenkou. Vrchní sušenku ozdobte rozpuštěnou čokoládou.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.