Čerstvý domácí sýr - postup přípravy
Máte rádi k snídani mléčné výrobky a zejména pak sýry? Potom si nyní můžete připravit svůj vlastní domácí. Potřebujete k tomu jen pár běžně dostupných surovin. Ve výsledku si dopřejete přírodní produkt nebývale skvostné chuti.
Ingredience
Začněte tím, že si mléko nalijete do velkého hrnce a osolíte ho dle chuti. Poté tekutinu umístěte na plotnu a pozvolna zahřívejte. Až mléko začne vřít, postupně do něj nalévejte lihový ocet.
Stále přitom směs míchejte a zahřívejte. Po několika minutách uvidíte, že se odděluje syrovátka. To je ten moment, kdy mléko odstavíte z plotny.
Dokončování domácího přírodního sýra a jeho konzumace
Nyní opatrně přelijte tekutinu přes jemný cedník (na který jste položili plátýnko) do jiného hrnce. Právě v cedníku s plátýnkem se zadrží ona syrovátka. Tu řádně vymačkejte od přebytečné vody a plátýnko na vrchu svažte do uzlu.
Na hmotu položte těžší předmět a nechte zcela zchladnout a ztuhnout. Po několika hodinách závaží odstraňte a přírodní sýr je hotov. Konzumovat ho můžete třeba s čerstvou bagetou a zralým rajčetem. Nesnězené množství skladujte v lednici. Přejeme vám dobrou chuť.
Různé variace přírodního sýra
Pokud máte rádi ochucené verze přírodních sýrů, také není problém je připravit. Do syrovátky před tuhnutím můžete třeba přisypat čerstvou jemně nasekanou petrželku. Hodit se ovšem bude i pažitka, koriandr, bazalka, oregano, tymián a podobně. Skvělou chuť vytvoříte i díky jarní cibulce, strouhanému čerstvému křenu či mleté sladké i pálivé paprice. Přírodní sýr bude výtečný rovněž s prolisovaným česnekovým stroužkem či s kousky sladké papriky a s čerstvým jemně nasekaným koprem. Fantazii se zkrátka meze nekladou.