Chudé tousty se sýrem a vejcem - postup přípravy
Když toužíte po chutném jídle, ale lednice je téměř prázdná, nezoufejte. Tento recept vám s přípravou pomůže, stačit vám bude jen pár základních ingrediencí.
Ingredience
Oloupejte dvě cibule a nakrájejte je drobné kratší proužky. V pánvi rozpusťte kousek másla nebo jiného tuku na smažení, ideálně s máslovou příchutí, a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibuli. Přisypejte lžíci mouky, za stálého míchání ji nechte minutku smažit a odstavte ze sporáku.
Do misky vyklepněte jedno vajíčko a rozšlehejte ho dohladka. Přidejte tolik nahrubo strouhaného sýra, kolik vám lednice dovolí, případně něco kolem 50 až 100 gramů. Do směsi přidejte špetku soli a pepře, vyklopte do ní smaženou cibulku a vše dobře promíchejte.
Pokud nemáte doma sýr, bude stačit směs cibulové jíšky s vejcem, se sýrem je však chuť toustů mnohem lepší a bohatší.
Plech na pečení vymažte trochou rostlinného oleje. Nakrájejte bagetu, veku nebo toustový či jiný chléb. Na kolik plátků náplň vyjde, záleží na velikosti chleba. Každý krajíc potřete trochou vaječné směsi, krajíčky vyskládejte vedle sebe na připravený plech a dejte je péct na asi 7 minut do trouby rozehřáté na teplotu 200 až 220 °C, dokud se sýr na povrchu nerozteče a nezezlátne.