Chutné listové těsto z kefíru - postup přípravy
Listové těsto většinou kupujeme v obchodě, protože máme pocit, že jeho příprava je příliš složitá, než abychom se do ní pouštěli. A to jsme se dnes právě rozhodli změnit. Připravili jsme si pro vás recept na listové těsto, které můžete použít jako materiál pro výrobu nejrůznějších plněných dobrot. A tenhle je navíc zvláštní tím, že při jeho přípravě se používá kefír. Zajímá vás to? Určitě ho musíte vyzkoušet.
Ingredience
Návod na přípravu:
Na pracovní plochu si vysypejte hromádku mouky a nastrouhejte do ní na hrubém struhadle máslo, které do ní rychlým tempem zapracujte, aby se nezačalo rozpouštět. Musíte získat drobivé hrudky.
V misce rozmíchejte kefír s vaječným žloutkem, jednou polévkovou lžící vodky a špetkou soli. Všechny přísady promíchejte elektrickým šlehačem do jednolité pěny. Tu pak přilijte k máslovému těstu, lehce propracujte a přidejte dvě polévkové lžíce vody. Tentokrát propracujte těsto důkladně tak, aby se všechny přísady dobře vzájemně propojily.
Takto připravené těsto zformujte do tvaru koule, zabalte ho do potravinářské přilnavé fólie a dejte ho zhruba na hodinu chladit.
Poté je těsto připraveno pro výrobu dalších požadovaných výrobků. Můžete si taky těsto předdělat do zásoby a uskladnit ho v mrazáku. Pro použití už ho stačí jenom nechat při pokojové teplotě povolit a pak zpracovat do finálního výrobku.
Z domácího listového těsta můžete vytvořit spoustu sladkých i slaných dobrot. Zejména pak ty druhé se těší všeobecné popularitě. Vyzkoušejte třeba slaný závin se šunkou, zeleninou a sýrem a houbami, případně zeleninové koláče, masové taštičky nebo párky v županu. Možností je mnoho a můžete při jejich výrobě dát průchod své kreativitě.
Přejeme vám spoustu zábavy a dobrou chuť.