Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čínské smažené nudle se zeleninou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Čínské smažené nudle se zeleninou - postup přípravy

Čínská kuchyně se těší mimořádné oblibě a pomalu a s jistotou se zabydluje i v českých domácnostech. Nemalý podíl na tom mají množící se asijské restaurace, které nabízejí velmi chutné východní speciality, jejichž výběr obvykle stojí a padá se smaženými nudlemi doplněnými o nejrůznější druhy dalších ingrediencí. Pokud už jste přemýšleli, zda byste zvládli takovéto nudle připravit doma, pak pro vás dnes máme odpověď: Ano, zvládli! A my vám poradíme, jak.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Před započetím přípravy musíte namočit těstoviny, aby zvláčněly. To uděláte tak, že přivedete k varu trochu vody, kterou zalijete těstoviny a necháte je máčet asi 10 minut, během kterých změknou a nabobtnají. Poté veškerou přebytečnou vodu z nudlí slijte a nechte řádně okapat.




Očistěte cibuli, mrkev a pórek a všechnu zeleninu nakrájejte na velmi tenké nudličky. Pomůže vám k tomu speciální škrabka na zeleninu nebo takzvaný spiralizér, který vyrobí ze zeleniny tenké proužky o velikosti špaget. Vystačíte si ale i s pouhým ostrým nožem a trochou trpělivosti. Dejte ale pozor, ať se neříznete! Očistěte také česnek a pokrájejte ho na tenké plátky.

Připravte si hlubokou pánev (ideálně čínský wok, ale zvládnete to i ve své obyčejné pánvi), nalijte na ni trochu arašídového oleje a na kamnech jej rozehřejte. Na horkou pánev pak vhoďte zeleninu pokrájenou na nudličky. Vedle do misky vyklepněte vajíčko a rozšlehejte ho vidličkou.

Když je zelenina osmažená tak akorát na skus, přidejte na pánev nejprve rozšlehané vajíčko a když začne tuhnout, tak přihoďte také okapané nudle. Zalijte vše sójovou omáčkou, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Nakonec do směsi přidejte fazole mungo a klíčky a nakonec přilijte trochu sezamového oleje, který celému pokrmu dodá typickou asijskou příchuť. Pokrm pár minut poduste pod pokličkou, odstavte z kamen a podávejte spolu s restovanými krevetami, kuřecím či hovězím masem, anebo jen tak samotné.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů