Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Citrónový velikonoční beránek

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Citrónový velikonoční beránek - postup přípravy

Tradiční velikonoční beránek nesmí na svátečním stole za žádnou cenu chybět, jeho podoba však může být velmi různorodá. Vyzkoušejte třeba zeleného citrónového beránka podle receptu od paní Lucie Dolejší.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte s cukrem a špetkou soli do pevného sněhu. Žloutky smíchejte s olejem, vanilkovým cukrem, šťávou z celého citrónu a nastrouhanou citrónovou kůrou a vše vyšlehejte co pěny.

2. KROK

Do žloutkové směsi vmíchejte bílkový sníh jemnými krouživými pohyby stěrkou ode dna vzhůru a nakonec vmíchejte stejným způsobem prosátou mouku.

3. KROK

Formu na beránka vytřete tukem, vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou a vlijte do ní jednu třetinu připraveného těsta. Druhou třetinu odlijte do oddělené misky a smíchejte ji s několika kapkami zeleného barviva. Výsledné zelené těsto vlijte do formy a na něj nalijte zbytek světlého těsta.

4. KROK

Beránka vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho asi 40 minut. Po dopečení nechte beránka vychladnout, opatrně ho vyklopte z formy a před podáváním ho ozdobte moučkovým cukrem.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů