Citrónový velikonoční beránek - postup přípravy
Tradiční velikonoční beránek nesmí na svátečním stole za žádnou cenu chybět, jeho podoba však může být velmi různorodá. Vyzkoušejte třeba zeleného citrónového beránka podle receptu od paní Lucie Dolejší.
Ingredience
Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte s cukrem a špetkou soli do pevného sněhu. Žloutky smíchejte s olejem, vanilkovým cukrem, šťávou z celého citrónu a nastrouhanou citrónovou kůrou a vše vyšlehejte co pěny.
Do žloutkové směsi vmíchejte bílkový sníh jemnými krouživými pohyby stěrkou ode dna vzhůru a nakonec vmíchejte stejným způsobem prosátou mouku.
Formu na beránka vytřete tukem, vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou a vlijte do ní jednu třetinu připraveného těsta. Druhou třetinu odlijte do oddělené misky a smíchejte ji s několika kapkami zeleného barviva. Výsledné zelené těsto vlijte do formy a na něj nalijte zbytek světlého těsta.
Beránka vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho asi 40 minut. Po dopečení nechte beránka vychladnout, opatrně ho vyklopte z formy a před podáváním ho ozdobte moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.